AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak’ın belediyelerin SGK borçlarını açıklamasının ardından, konuyu belediye başkanlarına sorduk. Albayrak, Büyükşehir Belediyesi’nin 750 milyon, Tepebaşı Belediyesi’nin 450 milyon Odunpazarı Belediyesi’nin ise 250 milyon lira SGK borcu olduğunu açıklamıştı.

Ayşe Ünlüce: “31 Mart Yerel Seçimlerinde başarısız olan iktidarın belediyeleri çalışamaz hale getirme çabası açıkça ortadadır.”

Büyükşehir Belediyesi 60. Ifla Dünya Kongresi’nde Büyükşehir Belediyesi 60. Ifla Dünya Kongresi’nde

Alınan bu kararı siyasi bir rövanş olarak değerlendiren Başkan Ayşe Ünlüce, “Belediyeler halka beşikten mezara dediğimiz bir süreçte kesintisiz hizmet üreten kurumlardır. Tam bu noktada belediyelerin SGK’ya olan borcunu doğrudan kaynaktan keserseniz belediye hizmetlerini durdurmak gibi bir amacınız olduğu fikrini güçlendirirsiniz.” dedi. İller Bankası’nın belediyelere aktardığı kaynaktan yüzde 40 kesinti yapılarak SGK prim borcu tahsilatı yapmanın vatandaşın hizmet alımını kısıtlamaya dönük bir anlayış olduğuna dikkat çeken Ünlüce, yöntemin yanlış olduğunu belirtti.

“YÖNETİLEMEYECEK BİR BORCUMUZ YOK”

Başkan Ayşe Ünlüce’nin açıklaması şöyle: “Hızla yükselen enflasyon, belediye hizmetlerinin maliyetlerini arttırırken gelirlerinin ise ciddi oranda düşmesine sebep olmuştur. Sosyal belediyecilik anlayışımız sebebiyle yükselen maliyetleri hizmetlerimize yansıtmadık. Fakat hem enflasyon, hem ekonomik kriz belediye bütçesinde bir takım sıkıntılar yaşanmasına sebep olmuştur. Bu bağlamda Büyükşehir Belediyesi olarak bizim yönetilemeyecek bir borcumuz yoktur. Şunu özellikle vurgulamak isterim ki; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, olası her türlü kriz durumuna hazırlıklıdır. Yıllardır kendi yağıyla kavrulan ve bunu büyük bir başarıya sürdüren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, bundan sonra da hemşehrilerimizin desteğiyle başarılı ve büyük projelere imza atacaktır.”

31 Mart yerel seçimlerinde başarısız olan iktidarın önce kamuda tasarruf tedbirleri, sonrasında da Hayvanları Koruma Kanunu ile SGK borçlarının kaynağından kesilmesi yoluyla belediyeleri çalışamaz hale getirme çabası içinde olduğunu ifade eden Ünlüce, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilinmelidir ki; belediyeleri cezalandırmaya çalışanlar asıl zararı halka vermek amacındadırlar. Bunu asla kabul etmiyoruz. Önümüze çıkartılmaya çalışılan her türlü engele ve yasal değişikliklerle arttırılmaya çalışılan sorumluluklarımıza rağmen hemşehrilerimize hizmet etmekten bir adım geri atmayacağız.”

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç: “Devlet bize KDV alacaklarımızı verirse veya mahsuplaştırırsa SGK borçları da ödenir.”

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, ise gündemdeki belediyelerin SGK borcu konusuna ilişkin değerlendirmesinde; “Yapılmak istenenin, belediyeleri hizmet edemez hale getirmek olduğu anlaşılıyor. Belediyeler olarak biz de devletten KDV alacaklarımızı alamıyoruz. Devlet bize KDV alacaklarımızı verirse veya mahsuplaştırırsa SGK borçları da ödenir.” ifadelerine yer verdi.

“BORÇ SÜRESİ 36 AY İLE SINIRLANDIRILDI”

Belediyenin değil, belediye şirketinin SGK borcu bulunduğunu aktaran Ataç, borcun nedenini şöyle açıkladı: “Belediyemizin yasal mevzuatla kurulan şirketinin birikmiş yaklaşık 400 milyon borcunun sebebi de; son beş yılda en az 3 kez borçları yapılandırma yasası çıktı belediyelerin borçları için yapılandırma süresi 120 ay iken belediye şirketimiz için 36 ayla sınırlandırıldı. Eğer mevzuat özellikle ilçe belediyeleri için taksitlendirme süresini şirketimizde de uygulamaya izin verseydi şimdi birçok belediyenin SGK borcu olmayacaktı.”

Enflasyonu düşüremeyen hükümetin, CHP’nin yakaladığı istikrarı ve halktaki teveccühünü nasıl engelleriz diye düşünerek böyle bir eyleme geçtiğini dile getiren Ataç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyelerimizin elini kolunu bağlamaya, yoksullaştırmaya, maaş ödeyemez hale getirmeye, çöp toplayamaz hale getirmeye çalışıyorlar. İmkanlarımızı zorlayarak, maksimum fedakarlık ile çalışırız yine de Eskişehirlilere hizmeti aksatmayız. Yapılan kısıtlamalar, engellemeye yönelik girişimler bizleri hizmet konusunda durduramaz. Ayrıca bir merakım var; siyasal yönetim ülkemizin iç ve dış borçlarını ödeyecek mi? Kurumlar vergisini ödemeyenlerden de talep edebilecek mi?”

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: “Her iki yılda 1 af çıkarıyorlar, AKP’li belediyeler yıllardır SGK’ları yatırmıyordu biz yatırıyorduk onlar aftan yararlanıyordu sonra baktık ki af çıkıyor biz de yatırmadık.”

SGK borçlarına ilişkin açıklama yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, belediyenin SGK tarafından yapılandırılmış 85 milyon lira ve vadesi yeni gelen 164 milyondan fazla borcu olduğunu söyledi

SGK tarafından beli aralıklarla af çıktığı için hiçbir belediyenin bunu ödemediğini ifade eden Kurt, “Çünkü her iki yılda 1 af çıkarıyorlar, AKP’li belediyeler yıllardır SGK’ları yatırmıyordu biz yatırıyorduk onlar aftan yararlanıyordu sonra baktık ki af çıkıyor biz de yatırmadık. Belli aralıklarla af çıkıyor borç takside bağlanıyor o zaman ödeyen zararlı çıkıyor, bu nedenle alışkanlık haline geldi ve ödenmiyor, bu her zaman böyleydi.” ifadelerini kullandı. 

Her ay işçinin aldığı maaşın yaklaşık yüzde 35’inin SGK’ya ödendiğini aktaran Kazım Kurt, “Bu çok yüksek bir rakam, belediye para bulamadığı için yatırılmadı. Borçlar belediye ait şirketin SGK borcudur.” diye konuştu. SGK borcunun; belediyelere İller Bankası tarafından verilen paradan kesileceğini belirten Kurt, bu konuda hükümetin kendileriyle bir görüşme yapmadığını söyledi. Odunpazarı’nın 2 bine yakın çalışanı bulunduğu ifade eden Başkan Kazım Kurt, şöyle konuştu: “Bu paranın tahsili bizi sıkıntıya sokacaktır, işçilere ödediğimiz paranın yüzde 35’ini her ay SGK’ya ödememiz gerekecek ve her ay böyle bir para bulmamız olanaklı olmayacağından diğer yatırımlarımızdan kısarak bunu yatırmaya çalışacağız. Dolayısıyla diğer çalışmalarımızı sürdürmemiz zorlaşacak.” ifadelerini kullandı.