Eğitim

Büyük bir heyecanla çalışmaya devam edeceğiz

Anadolu Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni gerçekleştirildi

Abone Ol

Anadolu Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni, Öğrenci Merkezi Yunus Emre Salonu’nda gerçekleştirildi. Anadolu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kemal Şenocak ve Senato üyelerinin, Atatürk anıtına çelenk koyması ile başlayan törene, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit ve Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy başta olmak üzere Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Anadolu Üniversitesi Senato Üyeleri ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Yeni Akademik Yılın ilk dersi ise Danıştay Başkanı Zeki Yiğit tarafından “Hukuk Devleti ve Adalet” başlığıyla verildi.

Rektör Şenocak: “Yeni akademik yılda nice ilklere imza atmak için büyük bir heyecanla çalışmaya devam edeceğiz”

Programın açılış konuşmasını yapan Anadolu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kemal Şenocak “Üniversitemizin 2024-2025 Akademik Yılı açılış törenine hepiniz hoş geldiniz” diyerek şunları söyledi: “1958 yılından bu yana, üniversitemiz yaşam boyu öğrenme odaklı bir dünya üniversitesi olma vizyonuyla pek çok önemli başarıya imza attı. Kentten başlayarak, bölge, ülke ve hatta dünya genelinde insan yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefleyen çalışmalarımızla; bilim, teknoloji, sanat ve spor gibi alanlarda yürüttüğümüz eğitim, araştırma ve projelerle evrensel bilgi ve kültüre katkı sağlıyoruz.Bu başarıların ardındaki temel güç ise, siz değerli akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizdir. Sizlerin katkıları ve azmiyle üniversitemiz, sadece bugünün değil, yarının da şekillenmesine öncülük ediyor. Yeni akademik yılda da birlikte, bilimin ve insanlığın hizmetinde, nice ilklere imza atmak için büyük bir heyecanla çalışmaya devam edeceğiz.”

Zorlu YKS maratonunu başarıyla tamamlayarak bu yıl Anadolu Üniversitesi ailesine katılan öğrencileri tebrik ederek konuşmasına devam eden Rektör Şenocak: “ÖSYM’nin 2024 yılı verilerine göre, Anadolu Üniversitesinin örgün öğretim programları, devlet üniversiteleri arasında taban puanlara göre yapılan sıralamalarda en üst basamaklarda yer almıştır. Öte yandan İngiltere merkezli saygın yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QuacquarelliSymonds (QS) 2023 yılı verilerine göre, üniversitemiz Avrupa'nın en iyi 500 üniversitesi arasında yer alma başarısı göstermiştir. 2023-2024 yıllarında üniversitemizde, Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası kurumlarla 9 proje, ulusal destekler kapsamında 28 proje kabul edilmiştir. Mevcut durumda 9 uluslararası proje ve 25 ulusal proje sözleşmeleri gelmiş ve aktif olarak yürütülmektedir. Ayrıca, lisans öğrencilerimizin yürütücüsü olduğu TÜBİTAK BİDEB 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında, 2023 yılında 29 proje başvurusu yapılmış ve bu projelerden 20'si desteklenmeye hak kazanmıştır. Üniversite-Sektör İş birliği Projeleri kapsamında 28 projemiz kabul edilmiştir. Fikri Haklar ve Ticarileştirme alanında da önemli başarılar elde eden üniversitemiz, 6 ulusal ve 8 uluslararası patent tescili almıştır. Girişimcilik ve TÜBİTAK BİGG programı kapsamında, üniversitemiz 179 girişimciye iş planı hazırlama desteği sağlamış, İleri Seviye Girişimcilik Eğitimleri ve mentorluklarla destek vermiştir. 2. Jüri Değerlendirmesi sonucunda 70 girişimci programa devam etme hakkı kazanmış ve iş planları TÜBİTAK panellerine gönderilmiştir. Değerlendirme sonucunda, 7 girişimcimiz desteklenmeye hak kazanmış, 7'si de şirketleşerek mükemmeliyet mührü almıştır.

Kısa bir süre önce, akademik başarılarımızla ilgili bir başka gurur verici gelişme daha yaşanmıştır. Dünyadaki 7 milyon bilim insanı arasından ilk %2’lik dilime giren, “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları listesi 2024 güncellemesi geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Yine bu yıl, Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan "Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları" listesinde Türkiye 46.’sı da dahil olmak üzere 14 bilim insanımızın yer alması bizleri ayrıca gururlandırmıştır.Kuruluşumuzdan bu yana eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında ülkemizin kalkınma hamlelerine katkı sunma çabası içerisinde olduk. Ülkemiz, Türkiye Yüzyılı hedeflerine emin adımlarla ilerlerken, bu hedeflere sizlerle birlikte ulaşacağımıza ve sizlerin araştıran, sorgulayan, yenilikçi fikirlerle ülkemize ve insanlığa hizmet eden bireyler olacağınıza olan inancım tamdır.” şeklinde konuştu.

Anadolu Üniversitesinin, 66. kuruluş yılını kutladığı bu dönemde, uluslararası iş birlikleri, yenilikçi araştırma projeleri ve kapsamlı eğitim programları aracılığıyla ülkemizin uluslararası alandaki rekabet gücünü artırmayı hedeflediğine dikkat çeken Rektör Vekili Prof. Dr. Şenocak konuşmasına şu sözlerle son verdi: “Akademik yıl açılış törenimize katılma nezaketi gösteren siz değerli misafirlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyor, 2024-2025 Akademik Yılı’nın başta öğrencilerimiz olmak üzere, tüm Anadolu Üniversitesi ailesi ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.”

Vali Aksoy: “Bir şehrin huzur ve güvenliği ne kadar üst seviyede ise o şehrin eğitim kalitesi de üst seviyededir”

Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ise açılış konuşmasında şu sözlere yer verdi: “İlimize ve üniversitemize gelen yeni öğrencilerimize de hoş geldiniz diyorum. Değerli gençler, Eskişehir sadece üniversitede okuduğunuz bir şehir değildir, bilim kültür ve sanat alanlarındaki zenginlikleriyle her yönden sizi mutlu edecek bir gençlik şehridir. Bu nedenle sizden bu şehirde okurken aynı zamanda şehri de tanımak için zaman ayırmanızı istiyorum. Mutlu mezunlar olarak üniversitemizden ve şehrimizden ayrıldığınızda hem üniversitemizin hem de şehrimizin elçileri olacağınıza yürekten inanıyorum.

Değerli katılımcılar, sevgili gençler 2023 yılında Anadolu Üniversitemizin kendi alanlarında öncü 14 akademisyeni Dünyanın en etkili bilim insanı listesine isimlerini yazdırarak ilimizin ve ülkemizin gurur kaynağı olmuştur. Bu başarılar ilimizin eğitimdeki değerini yansıtmaktadır. Yeni akademik yılda da üniversitelerimizin ulusa ve uluslararası alanlardaki başarılarını sürdüreceklerinden şüphem yoktur. Anadolu Üniversitemize ve diğer üniversitelerimize şehrimize katkı sağlayacak olan tüm çalışmalarda gereken desteği vereceğiz ve birlikte projeler üretmeye devam edeceğiz. 23845 öğrencimize, 1479 akademisyenimize, 3395 idari personelimize sağlıklı, huzurlu ve başarılı bir akademik yıl diliyorum. Üniversitemizin Türkiye yüzyılı vizyonuna damga vuracak başarılı hikayeler yazmasını ümit ediyor, eğitim öğretim yılımızın hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

Yeni Akademik Yılın İlk Dersi Danıştay Başkanından

Bu yıl 66. kuruluş yıldönümünü kutlayan Anadolu Üniversitesinin, 2024-2025 Akademik Yılı açılış dersini, “Hukuk Devleti ve Adalet” başlığıyla Danıştay Başkanı Zeki Yiğit verdi. Yoğun bir katılım ve ilgiyle takip edilen ilk derste Danıştay Başkanı Zeki Yiğit şunları dile getirdi: “Türkiye’nin köklü eğitim kurumlarından biri olan, açık ve uzaktan eğitim sisteminin öncüsü Anadolu Üniversitesinin 2024-2025 eğitim öğretim döneminin açılışında sizlerle bir arada bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Başta Anadolu Üniversitesinde sunulan eğitim ve öğretimin ana faktörleri olan akademisyenlerimizi, araştırma ve öğrenme azmiyle dolu olduğunu bakışlarından görebildiğim öğrencilerimizi ve tüm dinleyenleri saygıyla ve sevgiyle selamlıyor, yeni eğitim öğretim döneminin herkes için hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Üniversitelerimiz evrensel bilginin üretildiği, yönetildiği en önemli eğitim kurumlarımızın başında gelmektedir. Medeniyet felsefemiz, Kuran’da ZümerSuresi 9. Ayette zikredildiği gibi, bilenle bilmeyenin bir olmayacağı ilkesinden hareketle bilgi, irfan ve hikmet üzerine kurulmuş tarih boyunca da bilgi ve eğitimleri bizlere veren mektep, okul, medrese üniversite gibi eğitim kurumlarımız hep olagelmiştir. Eğitimin amaçlarından en önemlisi insanların hayatları boyunca karşılaşacakları zorlukları aşabilmeleri için gereken bilgi, beceri, tutum ve değerlerin kazandırılması ve uygulamasını öğretmektir. Bu nedenledir ki eğitimin yaşanan hayatın gerçekleriyle uyumlu olması, hayat koşullarından kopuk olmaması gerekir.”

Danıştay Başkanı Zeki Yiğit: “Adil bir dünya için çalışmak sizlerin ve gelecek nesillerin en büyük sorumluluklarından biridir”

Öğrencilerin, üniversite hayatı boyunca öğrendikleri bilgi ve deneyimlerin yanı sıra milli ve manevi değerlerimize bağlı sorumluluk sahibi bireyler olarak kendilerini geliştirmeleri gerektiğine değinen Danıştay Başkanı Yiğit dersin devamında şunları söyledi: “Unutmayınız ki eğitim sadece bireysel bir kazanç değildir. Ülkemize ve milletimize karşı en büyük borcumuzdur. Bilgi edinmekle akademik yetkinliğimizi artırmış olacaksınız. Gerçek hayatta mesleğinizi icra ederken daha zorlu koşullarla karşı karşıya kalacaksınız. Bu zorluklarla başa çıkmaya çalışırken akademik yetkinlik tek başına yeterli olmayacaktır. Bunun yanında ahlaki ve insani vasıflarınızıda iletişim yeteneğinizi de geliştirmeniz gerekiyor.Ailelerinizin desteğiyle toplumda, iş ve meslek hayatınızda saygın bir yer edineceğinize, içinden çıktığınız vefakâr Türk milletine ve insanlığa hizmet edeceğinize eminim. Geçmişte adaletle dünyayı yönetmiş bir milletin ve atalarımızın devamı olarak onlardan devraldığımız bu hak ve adalet duygusunun, dünyanın birçok yerinde sürdürülen zulüm karşısında yoksunluğunu yaşadığımız bu zaman diliminde yeniden hâkim olması için mücadele vermek, adil bir dünya için çalışmak sizlerin ve gelecek nesillerin en büyük sorumluluklarından biridir. Günümüzde medeniyet ve insanlık büyük bir sınav vermektedir. Bilginin silaha dönüştürüldüğü günümüzde aşırı silahlanmanın getirdiği güç dengesizlikleri savaşları ve çatışmaları körüklemekte, bu savaşlarda sergilenen orantısız güç kullanımları insan hakları ihlallerinin çok üstüne çıkmakta ve bir insanlık suçu olan soykırım olarak tezahür etmektedir. İşte bu nedenledir ki sadece ülkemizde değil, dünyada insani değerlerin ve medeniyetin yeniden inşası için siz gençlerin tam donanımlı olarak kendinizi yetiştirmeniz büyük önem taşımaktadır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir konuşmasında gençlerimize bu sorumluluğu şu sözlerle yüklemiştir: ‘Gençler, cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.’ Yine ordinaryüs Prof. Dr. Ali FuadBaşgil şöyle demiştir: ‘Çalış, genç arkadaşım çalış! Namerde muhtaç olmak ölmekten beterdir. Gençliğini eğlenmekle geçiren, ihtiyarlığını ağlamakla geçirir.’

İyi insan olmanın temelinde empati ve anlayış, saygı, hoşgörü ve sabır, dürüstlük, adalet ve yardımseverlik yatar. Unutmayalım ki, küçük adımlar büyük değişimlerin başlangıcı olabilir. Sevgili öğrenciler, sizlerde gördüğüm bu azim ve inanç dolu ışığın milletimizin geleceğini aydınlatacağına yürekten inanıyorum. 2024-2025 eğitim öğretim yılının açılışında sizlerle olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu bir kere daha ifade ediyor, bundan sonraki yaşamınızda başarı dileklerimle birlikte sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir ömür diliyorum.”

Anadolu Üniversitesi Başarı Bursları Ödülleri sahiplerine takdim edildi

YKS’de derece alarak Anadolu Üniversitesi kazanan başaralı öğrenciler için Anadolu Üniversitesi Başarı Bursları Ödül Töreni de gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarının ve geleneksel ilk dersin ardından gerçekleşen törende Anadolu Üniversitesi Başarı Bursları Ödülleri de sahiplerine takdim edildi. Eşit Ağırlık Puan türünde Türkiye 4800’üncüsü olarak Hukuk Fakültesine yerleşen Elif Nur Toptaş,Anadolu Başarı Bursu kapsamında dizüstü bilgisayar ve yemekhanede öğrenim hayatı boyunca 3 öğün ücretsiz yemek hakkı kazanırken Sözel Puan türünde Türkiye 485’incisi olarak Özel Eğitim Öğretmenliği Programı’na yerleşen Eda Çakmakbelen ve Eşit Ağırlık Puan türünde Türkiye 3210’uncusu olarak Hukuk Fakültesine yerleşen Çağatay Can Görenek ise Anadolu Üstün BaşarıBursu kapsamında Anadolu Rezidans’ta öğrenim hayatları boyunca ücretsiz konaklama ve yemekhanede öğrenim hayatları boyunca 3 öğün ücretsiz yemek hakkı kazandı. Özel Yetenek Sınavı’nda bölüm bazında en yüksek puanı alarak bir bölüme birincilikle yerleşerek uluslararası sanat organizasyonlarına 20.000 TL'ye kadar katılım desteği ve öğrenim hayatı boyunca yemekhaneden üç öğün ücretsiz yaralanma hakkı kazanan öğrenciler ise şu şekilde oldu:

Güzel Sanatlar Fakültesi

Lara Sancak (Seramik Bölümü)

Sıla Ercan (Resim Bölümü)

Zeynep Bedek (Grafik Sanatlar Bölümü)

İlayda Pınar (Cam Bölümü)

Berfin Kılıç (Baskı Sanatlar Bölümü)

Meryem Serra Yurttaş (Çizgi Film ve Animasyon Bölümü)

Çağrı Kınık (Heykel Bölümü)

Devlet Konservatuvarı

Sıla Sevim Karalı (Türk Müziği Bölümü)

Mert Güzel ( Müzikoloji Bölümü)

Buse Çilaka (Sahne Sanatları Bölümü)

Ecem Damla Aslaner (Çalgı Yapımı ve Onarımı Bölümü)

Almila Şerbetçi (Müzik Bölümü)

Engelliler Entegre Yüksekokulu

Melisa Zeynep Hamurcu (Grafik Sanatlar Programı)

Buse Karaca (Seramik Programı)

Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Ödül Töreni gerçekleştirildi

Açılış konuşmaları ve geleneksel ilk dersin ardından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesinden “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesine adını yazdıran akademisyenlere tebrik belgeleri takdim edildi. Ödül kazanan akademisyenlere ödülleri ve belgeleri Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ve Anadolu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kemal Şenocak tarafından takdim edildi. Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’ne girmeyi başaran isimler şunlar oldu:

Kariyer Boyu Etki

Prof. Dr. İlker Bekir Topçu

Prof. Dr. Ayşe Eren Pütün

Prof. Dr. Yasemin Çağlar

Prof. Dr. Saliha Ilıcan

Prof. Dr. Ersan Pütün

Prof. Dr. Emin Açıkkalp

Prof. Dr. Vural Bütün

Prof. Dr. Cem Işık

Prof. Dr. Ali Savaş Koparal

Prof. Dr. Müjdat Çağlar

Doç. Dr. Selim Gürgen

Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı

Prof. Dr. Ali Özcan

Prof. Dr. Hakan Çevikalp

Prof. Dr. Hakan Ahmet Nefeslioğlu

Prof. Dr. Özlem Onay

Prof. Dr. Yavuz Akbulut

Prof. Dr. Sevgi Şensöz

Prof. Dr. Cemal Cingi

Prof. Dr. Cemail Aksel

Prof. Dr. Sibel Tunalı Akar

Prof. Dr. Asiye Safa Özcan

Prof. Dr. Yusuf Öztürk

Prof. Dr. Betül Demirci

Prof. Dr. Temel Özek

Prof. Dr. Hüseyin Akçay

Prof. Dr. Muammer Kaya

Prof. Dr. Neşe Kırımer

Prof. Dr. Ahmet Özdemir

Prof. Dr. Hasan Ferdi Gerçel

Prof. Dr. Mine Kürkçüoğlu

Prof. Dr. Gülhan Turan-Zitoun

Prof. Dr. Altuğ İftar

Prof. Dr. Şükrü Beydemir

Prof. Dr. Mahmut Yavuz

Prof. Dr. Haldun Kurama

Yıllık Etki

Prof. Dr. Cem Işık

Prof. Dr. İlker Bekir Topçu

Doç. Dr. Selim Gürgen

Doç. Dr. Aras Bozkurt

Prof. Dr. Ayşe Eren Pütün

Prof. Dr. Muammer Kaya

Prof. Dr. Emin Açıkkalp

Prof. Dr. Bülent Görenek

Prof. Dr. Ersan Pütün

Prof. Dr. Hakan Ahmet Nefeslioğlu

Prof. Dr. Yavuz Akbulut

Prof. Dr. Cemal Cingi

Doç. Dr. Mehmet Alper Sofuoğlu

Prof. Dr. Cem Yüce

Prof. Dr. Yasemin Çağlar

Prof. Dr. Sevgi Şensöz

Prof. Dr. Müjdat Çağlar

Prof. Dr. Saliha Ilıcan

Doç. Dr. Gökhan Kılıç

Prof. Dr. Şükrü Beydemir

Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı

Doç. Dr. Rüstem Keçili

Doç. Dr. Uğur Moralı

Prof. Dr. Ali Özcan

Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici

Prof. Dr. Ahmet Özdemir

Prof. Dr. Betül Demirci

Dr. Öğr. Üyesi Sema Candemir

Prof. Dr. Mehlika Dilek Altıntop

Prof. Dr. Fatih Demirci

Doç. Dr. Belgin Sever

Doç. Dr. Erkan İlik

Prof. Dr. Mahmut Yavuz

2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni Anadolu Üniversitesine uzun yıllar eğitim, öğretim ve araştırma alanlarında katkı sunan ve 2024 yılında emekliye ayrılan akademik personele teşekkür plaketlerinin takdim edilmesiyle sona erdi.