Erdal Akyazı köşe yazısı ile Esgazete'de Erdal Akyazı köşe yazısı ile Esgazete'de


Eskişehir Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, 9. Yargı paketinin 13. Maddesinde 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 187. Maddesinde yer alan “Kadının Soyadı” başlığına ilişkin açıklama yaptı. 
Anayasa mahkemesi kararı hiçe sayılıyor
Adalet Bakanlığı’nın TBMM’ye sunduğu, kadınların bekarlık soyadını tek başına kullanamayacaklarına ilişkin düzenlemeye tepkiler büyüyor. Konuya ilişkin tepkisini dile getiren ÇYDD Eskişehir Şube Başkanı Sevgi Akmen, “Anayasa Mahkemesi, kadın-erkek soyadı eşitliğini sağlamak amacıyla ‘Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır’ hükmünü iptal etmiştir. 28 Ocak 2024 tarihinde yürürlükten kaldırılan hüküm Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile de örtüşmektedir. İktidar partisinin 9. Yargı paketinde TBMM’ye sunduğu yasa teklifi ‘Cinsiyet temelli farklı işlem’ diyerek Anayasa Mahkemesi’nin kararına ve uluslararası sözleşmelere aykırılık oluşturmaktadır.” şeklinde konuştu. 
Düzenlemeyi geri çekin çağrısı
Kanun teklifinin anayasanın eşitlik ilkesine ve temel insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayan Akmen, “Kadın haklarıyla ilgili gerici bir anlayışa sahip olan iktidar bu kez de kadının istediği soyadını kullanma hakkını elinden almak istemektedir. Kadınlar olarak böylesine çağ dışı bir düzenlemeyi asla kabul etmiyoruz. Adalet Komisyonunda görüşülen teklifin genel kurulda geri çekilmesini talep ediyoruz. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Eskişehir Şubesi olarak ‘Kadının eşitliği sağlanarak aile içi eşitlik korunmalıdır’ ilkesine bağlı kalınması konusundaki çağrımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.