Eskişehir’imizin yolları konusu gerek günlük medyada gerekse sosyal mecrada hiç gündemden düşmeyen bir durumda.
Meşhur Nato yolunun geliş ve gidiş tarafında 3+3 6 şerite çıkarılması ve yapılan batçıklar sayesinde çevre yolu vasfını kaybedip bir anda şehir içi ana arter olarak hayatın akışına giren çevre yolumuzu konuşalım biraz.
Yolumuz tartışmalar odağında olan ve kullandığımızda olumsuz etkilerini günden güne artarak devam ettiren bir durum almış bulunmaktadır.
Kazalar, yağmurda su basması gibi vaziyetler yaşamın parçası olmuş durumdadır.
Bu noktada yazıyla alakası yok ama bu işin başlangıcında olan bizim gariban Gündoğdu Mahallesine oldu ve çevre yolu düzenlemesi başlangıcında girişi çıkışı kapatılan Bizim Mahalle resmen bitirildi.
Canım Gündoğdum o günden bugüne bir umut canlanmayı beklemekte, kadersizliğini yaşamaya devam etmekte.
Konumuzun devam edelim.
Geçtiğimiz günlerde Eskişehir’in Karayollarında sorumlu ve Merkezi Ankara da olan Karayolları 4. Bölge müdürlüğü hızlı bir şekilde irade i siyasetin emriyle çevre yoluna cepler yaptı.
Bu cepler sayesinde trafiğin rahatlayacağı siyaset tarafından beyan edildi.
Ne diyelim bilmiyorum ama rahatlar mı, rahatlamaz mı yaşayanlara sormak gerek.
Ben tam bu noktada yine karayolları 4. Bölge müdürlüğü sorumluluğunda olan ve bugüne kadar hiç gündeme gelmeyen bir kavşağa dikkat çekmek istiyorum.
Kalabak su deposu dolum tesisleri önünden başlayan ve Seyitgazi-Kırka-Afyon devlet karayolumuz başlangıç noktası bizim Ihlamurkent-Vadişehir mahalleri giriş yolunun tam çakışma noktasında kalmakta.
O kadar ilginç bir durum ki…
Şehir merkezinde ne büyükşehir belediyesi ne Odunpazarı belediyesi buraya dokunamıyor. Nedeni karayolları 4. Bölge müdürlüğü sorumluluğunda Devlet kara yolu başlangıcı.
Afyon sınırına kadar tek şerit olup orada birden çift şerit kaymak gibi yola dönüşen bizden tarafı meşhur ölüm yolu olan yol başlangıcı burası.
Burada bir tespiti daha ben size ileteyim.
Yukarıda bahsettik ya bizim meşhur ölüm yolu, Afyondan sonra çift şerit oluyor diye meğerse ölüm yolu başlangıcı olan Kalabak su deposu önünde de çift şeritten birden tek şeride düşüyor.
Yani şerit sayanlar uzağa gitmesinler Üniversite evleri önünden Kalabak Dolum tesislerine vardıklarında Karayolları 4. Bölge müdürlüğü sorumluluk alanı başladığında tak diye tek şeride düşen bir yola giriyorsunuz.
İşte meramım tam bu noktada benim.
Çevre yoluna cep yaptırma etkisini gösteren irade i siyasete seslenmek istiyorum.
Devasa Ihlamurkent ve Vadişehir ile Ankara yönü gidişte günden güne yükü artan, artacak bu kavşağı düzenletin.
Çünkü özellikle sabah-öğle- akşam saatlerinde sürücüler bu bölgede kelle koltukta gidip geliyor.
Yol doğrudan ana yola bağlantılı özellikle Afyon yönü geliş viraj aşağı durumundan ve birde kamyon, tır yoğunluğu olduğundan sürekli kazalar oluyor ve çok problem var.
Sesimiz nereye gider kim duyar bilmiyorum.
Biz seslenelim.
Derdimizi yazdık devamında konu yoldan açılınca kısa bir yol eklemesi daha yapmak istiyorum müsaadeniz ile.
Bu hafta Büyükşehir’in Keskin-Uludere yol düzenlemesinde ilan edilen görsel ile yapılan iş sonucunda bir şeridin unutulduğu iddia edilen bir paylaşım gördüm.
Dün akşam o yoldan bir gönül dostunun düğünü için gidip geldik.
Yapılan bölüm gayet güzel ve düzgün.
Tamamlandığında gerçek anlamda bir bulvar oluşacak.
Yol şeritlerini saymadım çift şerit gidiş geliş, emniyet şeridi düşünülmüş ve yanlarda yürüme ve büyük ihtimal bisiklet yolu bırakıldığını gördüm.
Ben şerit konusu muhabbetini yine o yolu kullanıp, yaşayanlara bırakıyorum.
Uzun zamandır gelişmesini hızlandıran bir bölgenin böyle bir yatırıma ihtiyacı olduğunu biliyordum.
Gerçekleşmesini görmek mutluluk verici bir duygu.
Buradan bir temennimi de yazmak istiyorum.
Yapılan yeni yolun bitim noktasından Bursa yoluna bir bağlantı düzenlemesi düşünülmesi ve Tepebaşı trafiğini rahatlatmada bir alternatifin Eskişehir iradesiyle üretilmesidir.
Düzgün ve güvenli bir yol olsun şerit saymaya gerek kalmaz.
Saygıyla, sevgiyle, sağlıkla, sıhhatle Eskişehir’de kalın.