Sağlık-Sen Eskişehir Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, aile hekimliklerinin karşı karşıya olduğu sorunları ve yeni yönetmelik taslağının olumsuz etkilerini kamuoyuyla paylaştı. Köksal, aile sağlığı merkezlerinin Avrupa’daki meslektaşlarına oranla beş kat fazla çalıştığını ve ağır şartlar altında hizmet verdiğini belirtti. Ancak son dönemde bakanlık tarafından ortaya atılan yeni yönetmelik ile aile sağlığı çalışanlarının iş yükünün daha da arttığını ve sistemin işleyişinin tehlikeye atıldığını vurguladı.

Köksal, “Günlük 65-100 hasta bakan aile hekimleri, yüzlerce ek görevle karşı karşıya. Bunun yanı sıra bakanlık, mevcut düzeni zedeleyecek şekilde aceleyle hazırlanmış yönetmeliklerle aile sağlığı çalışanlarının motivasyonunu düşürüyor ve onları maddi tehdit altında bırakıyor. Bu, işleyen sisteme zarar vermektir” ifadelerini kullandı.

Yılda en az bir kez   yaptırın Yılda en az bir kez yaptırın

Aşı reddi meselesine de değinen Köksal, bakanlığın bu konuda yetersiz kaldığını belirterek, “Aileler, kulaktan dolma bilgilerle hem çocuklarının hem de toplum sağlığını tehlikeye atıyor. Bakanlık ise bu sorunu çözmek yerine sağlık çalışanlarını ikna odası kurarak sorunu çözmeye zorluyor” dedi.

Aile hekimliği sisteminin işleyişinde ciddi eksiklikler olduğuna dikkat çeken Köksal, aile sağlığı merkezlerinin maddi kayıp korkusu yaşamadan huzurlu bir şekilde çalışması gerektiğini söyledi. “Sağlık sisteminin temel taşları olan aile sağlığı merkezlerinin gündemdeki taslak yönetmeliği kabul etmiyoruz. Her çalışanın mutlu bir şekilde işe geleceği bir düzenin sağlanması için mücadele edeceğiz” diyerek konuşmasını tamamladı.