İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş,  Sivrihisar uçağı  anıtının çürümek üzere olduğunu belirterek şunları söyledi; "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde aziz milletimizin, istilacı güçlere karşı başlattığı kurtuluş savaşının en kritik günlerinin yaşandığı Sakarya meydan muharebesi hazırlıklarının yapıldığı süreçte iki adet uçağımız vardı. Kesin zafere ulaşılması için kara ve hava gücümüzün güçlendirilmesi gerekiyordu. İşte bu maksatla yurt çapında başlatılan seferberliğe necip milletimiz varını yoğunu ortaya koyarak katılmıştır. Sivrihisar’ın asil ve kahraman halkı elinde ne varsa kefen paralarına kadar biriktirip 4.000. Lirayı ordumuza uçak almak üzere Eskişehir mebusu Mehmet efendiye teslim etmişlerdir. Atatürk bu hususta özel not defterine” SİVRİHİSARDAN TAYYARE BEDELİNE VERİLMEK ÜZERE OSMANLI BANKASINA YATIRDIKLARI 4000.LİRANIN ÇEKİ ESKİŞEHİR MEBUSU MEHMET EFENDİDEDİR FEVZİ PAŞAYA VERİLECEKTİR” ibareleri ile kaydetmiştir.

  Sivrihisar her zaman olduğu gibi uçak bağışında da ilkler arasında yer alarak tüm ana doluya örnek olmuştur. Bağış yapılan BREGUET-14B model uçağa SİVRİHİSAR adı verilmiş ve Konya da üzerine silah monte edilmiştir. Sivrihisar’ın 27 Eylül 1921 de aldığı uçak ile ordumuzun uçak sayısı 10 olmuş, bu uçaklar kurtuluş savaşının kazanılmasında büyük rol oynamıştır. İlçe halkı için önem taşıyan bu uçağın anıtının yapılması için o dönemin Belediye başkanı Yaşar YURTDAŞ ve ilçe kaymakamı Ahmet KATIRCI’nın girişimleri ile bağış yapılan Fransız BREGUET 14 B uçağın yarı ölçekte maketi ODTÜ üniversitesi atölyelerinde yaptırılarak, 22.10.2007 tarihinde il ve ilçe düzeyinde büyük katılımla Sivrihisar Dörtyol kavşağı Ankara yolu kenarına dikilerek ecdadımızın hatırası anıtlaştırılmıştır.

                                SİVRİHİSAR UÇAĞI ANITI İÇLER ACISI DURUMDADIR.

   Ne yazık ki son yıllarda ilgisizlik nedeni ile Sivrihisar uçağı maketi çürümeye terk edilmiştir. Anıtın bu durumundan duyulan üzüntü ilgililere sözlü ve yazılı olarak aktarıldığı halde bu güne kadar gereken yapılmamış ve bir gelişme sağlanmamıştır. Bu da ilçe halkını derinden üzmektedir.22.10.2007 tarihinde uçak anıtı yapılırken Ankara yolu istikametine seyreden araçların ziyaret etmesi düşünülmüştü. Ancak zaman içersinde anıtın ilçe merkezine uzaklığı ve ziyaretçilerin anıta ulaşmalarında sorunlar olduğu gözlenmiştir.

    Son günlerde ilçemizin tarih ve kültür turizmine açılması ve ilçemizde çekimi yapılan gönül dağı dizisi nedeni ile ilçemize çok sayıda ziyaretçi akını başlamıştır. İlçemiz için çok önem taşıyan bu uçak maketinin, en çok ziyaret edilen alan olan saat kulesi, kilise ve açık heykel müzesinin olduğu alanda uygun bir yere ve ya eski askerlik şubesi binasına yapılmakta olan kent müzesinin alanına bakımının da yapılarak nakledilmesi ile hem uçağımızın hem de ilçemizin kurtuluş savaşında verdiği önemli mücadelenin tanıtımı açısından daha faydalı olacağına yürekten inanıyorum. Ecdadımız ile duyduğumuz gururu ve onların hatırasını yaşatmak üzere Sivrihisar uçak anıtının onurunu sonsuza kadar yaşamalıyız ve yaşatmalıyız.

   Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi, kahraman ecdadımızı minnet ve rahmetle yâd eder, Sivrihisar uçak anıtının yapımında emeği geçenlere şükranlarımı sunarım.