Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri (ESM) Sendikası Eskişehir İl Temsilciliği tarafından DSİ Bölge Müdürlüğü önünde düzenlenen basın açıklamasında tasarruf paketine karşı mücadele çağrısı yapıldı. 13 Mayıs günü  “Kamuda Verimlilik ve Tasarruf” adı ile açıklanan paketi hatırlatan Soysal, “Ancak bu cilalı kavramlarla ambalajlanıp piyasaya sürülen paket ile; iktidarın yıllardır hayalini kurduğu esnek- güvencesiz istihdam hayata geçirilecektir.” dedi. Paketin içeriğine ilişkin bilgi veren Soysal, şunları aktardı: “Kamuya personel alımı sadece emekli olanların, hayatını kaybedenlerin sayısı ile sınırlanmaktadır. dolayısıyla her 5’inden 1’i işsiz olan gençlerin kamuda işe girmesi önümüzdeki 3 yıl boyunca neredeyse imkânsız hale getirilmektedir. Kamunun elinde kalan son lojmanlar ve sosyal tesisler ya ‘ekonomiye kazandırma’ adı altında yandaşlara satılacak ya da rayiç bedel adı altında kiraları arttırılacaktır. Kamu çalışanının işe geliş ve gidişte yararlanmakta olduğu servis hizmetlerine son verilecektir. Kamuda mevcut güvencesiz istihdam; uzaktan çalışma, evden çalışma, denkleştirme gibi esnek çalışma yöntemleriyle, özellikle kadın çalışanlar üzerinden daha da büyütülecektir. Dolayısıyla kamu çalışanlarının sadece mesai saatlerinin değil mali ve sosyal haklarının da esnekleştirilmesi hedeflenmektedir.”

EMEKÇİLERE VE HALKA SALDIRI

Sonuç olarak iktidarın “Kamuda Verimlilik ve Tasarruf Paketi” adını vererek sunduğu paketin; gerçekte emekçilere ve halka saldırı, kamu hizmetlerini tamamen tasfiye etme paketi olduğunu öne süren Gökhan Soysal, “Bu nedenle öncelikle iktidarı yıllardır sıkmaktan kemerinde delik kalmayan milyonlara tasarruf çağrısı yapmaktan vazgeçmeye, elini artık cebimizden çekmeye davet ediyoruz.” diye konuştu. İktidarın; “Bu paket sayesinde önümüzdeki 3 yılda 150 milyar TL tasarruf edeceğiz” dediğini ifade eden Soysal, şöyle konuştu: “Biz de soruyoruz? Bu rakamın en az 40 katını patronlara vergi muafiyeti ve istisnası olarak ayıran siz değil misiniz? En az 34 katını faize ayıran siz değil misiniz? En az 30 katını savunma ve güvenlik adı altında silahlanmaya ayıran siz değil misiniz? En az 4 katını Kamu Özel İş birliği (KÖİ) projesi adı altında, hizmet alsak da almasak da parası bizim cebimizden çıkan şehir hastanelerine, hava limanlarına, yollara, köprülere, tünellere ayıran siz değil misiniz? Eğer hedef gerçekten tasarruf etmek ise niye bunlardan tasarruf etmiyorsunuz? Eğer ekonomi çıkmazda ise sermaye ve patronlar listesine giren ultra zenginlerden bir kez olsun servet vergisi almak neden aklınıza gelmiyor? Bu kadar israf kaynağı varken neden hala tüm yükü bizlere, halka yıkıyorsunuz? Bir kez daha altını çiziyoruz. Eğer hedef gerçekten tasarruf etmek ise; Toplumun yüzde 99’unun daha fazla yoksullaşması pahasına ülke kaynaklarının, vergilerimizin yüzde 1’lik kesime aktarılmasına dayalı israf düzenine son verilmelidir.”

Esnaf Odaları Birliğinden Ünlüce'ye Tebrik Ziyareti Esnaf Odaları Birliğinden Ünlüce'ye Tebrik Ziyareti

ESM İl Temsilcisi Gökhan Soysal, sendikaların, konfederasyonların, meslek örgütlerinin, tüm emek örgütlerinin, kamu hizmetlerinden yararlanma hakkı yok edilmek istenen vatandaşların, işçilerin, emekçilerin, kamuda işe girme imkânı ortadan kaldırılarak işsiz bırakılmak istenen gençlerin, güvencesiz çalışmanın dayanağı haline getirilmek istenen kadınların bu pakete karşı omuz omuza mücadele vermeye çağırdı.

Editör: şenay Yıldırım