“Askıda ekmek, yemek” üniversite öğrencilerinin ücretsiz yemek yiyebilmesi için tasarlanmış sosyal sorumluluk projesi. Eskişehir’de bir çok esnaf bu projeyi uyguladı. Daha sonra fırınlarda projeye katkıda bulundu. Öyle ki, ağaçlara askılar yapıldı, ekmekler asıldı…
Vatandaşlar arasında bu tür adını koymasan da yardımlaşma, destek projeler yıllardır sessiz sedasız sürüp gider.
16 yılı aşan AK Parti iktidarının büyük destekçisi MHP lideri Devlet Bahçeli, fırıncıların ekmeğe yüzde 15 zammı karından sonra “Askıda Ekmek” projesini başlattı. Öyle ki bunu söylerken o günlerde Türk İş’in Araştırma Merkezi’de yoksulluk ve açlık sınırını açıklıyordu…
“Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) Araştırmasının 2018 Temmuz ayı verilerine sonucunda;
- Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1,738.37 lira,
- Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5,662.46 lira oldu.”
İktidara karşı ‘yaptırım gücü’ olan Bahçeli; “Ülkede yoksulluğun kaldırılması, aç insanların olmadığı, emeği ile çalışan tüm insanların ‘insanca yaşayacak ücret almaları’ için, emeklilerin maaşlarının arttırılması, tüketen değil üreten bir ekonomi modeli olması, çiftçilerin ürettikleri ürünlerin karşılığı alması için iktidara politikalar üretmesi ve hayata geçirilmesi için” projeleri yerine ‘Askıda ekmek’ projesini gündeme getiriyor.
Sizler ‘askıda ekmek’i değil, ülkenin ekonomik, siyasal, demokratik, eğitim, sağlık gibi yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik sorunları çözmektir.
Bir de “Askıda yaşamak” vardır?
“Acaba beni bu işe alacaklar mı?
Acaba bu evi tutabilecek miyim?
Acaba sınavı kazanabilecek miyim?
Acaba bu ay borçlarımı ödeyebilecek miyim?
Acaba bu ayın sonunu getirebilecek miyim?
Acaba çocuklarımın isteklerini yerine getirebilecek miyim,…?”
Yani insanların çeşitli ruh hallerini sürdürerek yaşamak durumunda kalmak. Buna "eşikte kalmak"da denir.