Röportaj

DSP yeni bir ittifakla seçime gidebilme koşullarını da değerlendiriyor

Abone Ol

Söyleşi: Şenay Yıldırım

DSP neden altılı masanın içinde yer almadı?

Altılı masa içinde yer alan partilerin dışında ek bir parti olsun istenmiyor. Siyasi parti temsilcileri seçilip mecliste olmak istiyorlar. Bunun kaçta kaçı millet memleket yararına tartışılır. Altılı masada olsak da olmasak da desteğimiz olacak, çünkü bu seçim ülkenin kaderini belirleyecek bir seçim, buna inandığımız için destekleyeceğiz. Türkiye’nin sorunları altı liderin çözebileceğinden çok daha fazla. İllaki olalım masada bir yer kapalım derdinde değiliz.

Altılı masanın çok sağlam bir zemin üzerinde olmadığını düşünüyorum. İktidar olamadığı halde yıpranan bir yapı ile karşı karşıyayız. Siyaset iddia ve ihtiras işidir. Lider olan kendisini en makbul kişi sayar. Birbirine benzemeyen yapılar olması ve adayın hala açıklanamıyor olması altılı masayı çok yıprattı. Demokrasi adına birlikte olmalarını çok önemsiyoruz. Adayı belirleyip hızlıca yol almalılar. 

Başka bir ittifak içinde yer alacak mısınız?

Kurulacak makul olan bir ittifakta yer alırız. Şu anda dillendirilen yeni bir ittifak var, Zafer Partisi, Memleket Partisi, Anavatan Partisi gibi partilerin yer aldığı, DSP de bu ittifak içinde yer alma konusunda istişarelerini sürdürüyor.

Siyaset artık çok konforlu alanlarda yapılıyor. Böyle olunca gerçeklikten, tabandan, örgütlerinizden kopuyorsunuz. Ülkenin bu kaotik ortamdan, ekonomik krizden, demografik sorunlardan kurtulması için elimizden geleni yapalım.

6 yaşındaki çocuğun evlendirilmesi ve cinsel istismarı konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Akıllara durgunluk veren ve vicdanları kanatan bir konu. Siyasetteki kirlenme bu tarikat meseleleri yüzünden oldu. Atatürk’ün partisi CHP’de laikliğe ilke ve inkılaplarına çok fazla sahip çıkma yok. Cemaatlerin, tarikatların ülkemize, milletimize verdiği zarar üzerinden konuşulmuyor. Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyetini kurarken en önemli işlerden birisi tekke ve zaviyelerin kapatılması olarak görüyorum. Eğitim birliğini sağlayıp tarikat ve cemaatlerin önünün kapatılması sağlandı.

Bir toplum için en kötü şey kötülüğe alışmak. Bir bakan bu ülkede “bir kaç defa olmuş bundan ne olacak” diyebildi. FETÖ yurtların önüne geçilemedi sonra başımıza neler geldi. Bu ülkenin kanayan bir yarasıdır. Münferit bir olay da değildir. Normalleştirmemek adına hep isyan edeceğiz.

Başörtüsü için anayasa değişikliği konusu AK Parti tarafından meclise getirildi, bu konuda sizin görüşünüz nedir?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü çıkışının çok gereksiz olduğunu düşünüyorum. Zaten olmayan bir sorunu gündeme getirmesi sonucunda bu noktaya geldik, her durumdan bir mağduriyet yasaklanması konusunda AK Parti uzmanlaşmış durumda. 6 yaşındaki çocuğa yapılan tecavüz varken, böyle bir mağduriyet bu kadar gündeme gelmedi. Bu tarikatlar bir yerlerde yaşıyor ve yaşatılıyorlar, ekonomik kaynakları olmadan var olamazlar, bunun kesilmesi lazım. Başörtüsü konusu zaten anayasada kişisel hak ve özgürlüklerle sorun olmaktan çıkarılmıştır. Eskiden yaşanmış bazı münferit olaylar yüzünden hâlâ bu konuyu ısıtıp ısıtıp gündeme getirmek yersiz.

Şöyle bir senaryo dillendiriliyor, genel seçimlerde başörtüsü için referandum sandığı da gelir mi?

Böyle bir endişe oluştu, muhtemelen referanduma gidilmesi için koşulları zorlayacak Sayın Erdoğan, ekonomik krizin derinleşmesi, derinleşen mülteci sorunlarıyla Erdoğan zor bir dönemde olduğunu biliyor, başımızda büyük dertler var. Erdoğan çok kritik bir seçime gidiyor, kazanmak için her türlü şeyi deneyecektir. Referandumu da kendi lehine kullanabilir. Burada başka olağanüstü mağduriyetler varken, başörtüsü ile ilgileniyorlar ne yazık ki. Onların derdi LGBTİ’leri de katarak, onları tanımamak.

DSP genelde ve Eskişehir’de nasıl bir sonuç alır?

Bizim Eskişehir’de bir tabanızım var, geçtiğimiz seçimde 500 bine yakın bir oyumuz vardı.  biz 6’lı masaya desteğimizi vereceğiz, ancak çok enteresan bir süreç bizi bekliyor, muhalefet partisiyiz sonuçta. Ancak DSP’nin kendine ait bir yol haritası var, eksik kalan birkaç ilçede kongrelerimizi tamamlayarak, büyük kongremizi seçimden önce tamamlamak istiyoruz. Bir işbirliği ile seçime girmek daha gerçekçi görünüyor, Eskişehir özelinde baktığımızda ana muhalefet partisi belediyelerde başarılı, ancak genel seçimlerde CHP 2 vekile düştü, bundan ders çıkarmaları lazım, bir kişiyi birine yakın olduğu için yazmanın bir anlamı yok, önemli olan halkın adayı benimsemesi

Siz aday olacak mısınız?

Kendi partim için yüzde yüz milletvekili adayı benim, ancak bir ittifak olduğunda farklı durumlar gelişebilir o zaman bunu tekrar değerlendiririz.