Yasalar ve yönetmelikler devlet ve vatandaşlar arasındaki ilişkileri düzenler. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Hijyeni Yönetmeliği de bunlardan biri. Bu Yönetmeliğin amacı, gıda güvenilirliği açısından tüketicinin korunmasını sağlamak; gıda işletmecisinin, gıdanın birincil üretiminden son tüketiciye arzına kadar uyması gereken gıda hijyenine ilişkin genel kuralları belirlemektir.
İlgili yönetmelikte, et ürünlerinin üretim aşaması, işleme ve dağıtımlarında gıda hijyenini sağlamak üzere uyulması gereken hijyen kurallarını ve sorumluluklarını ortaya koymaktadır. Yani yasayla gıda güvenliği sağlanmıştır. Tüketiciler nasıl olsa gıda güvenliği kanunla yönetmelikle garanti altına alınmıştır diyerek güvenle gıda tüketimini yapmaktadır. Peki, gerçek öyle mi? Gıda güvenliği ilgili yasayla güven altındadır ama tüketiciler aldıkları gıda ürünlerine dikkat etmezse zarar görebilirler. Dikkatli olunması gereken ürünlerin başında et ve et türü ürünler yer almaktadır. Et türü gıdanın sağlıksız ortamda kesilmesi daha sonra yine sağlıksız ortamda tüketime sunulmak üzere sevk edilmesi tüketicilerimize sıkıntı yaratabilir.
Hijyen kurallarını dikkate alan gerçek üreticilere satıcılara sözümüz yok. Ülkemizde Tüketicinin sağlığının korunmasını amaçlayan kanunlar hazırlanmış ve yürürlüğe girmesine rağmen uyulama ve denetlemedeki sıkıntılar yüzünden tüketicinin sağlığı bazen hiçe sayılmaktadır.
Gıda Denetimlerin sadece marketlerde ya da satış esnasında yapılmasının yanı sıra, üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda denetimlerinin yapılması oldukça önemlidir. Gıda ile ilgili kanunlarla alınan koruyucu tedbirlerin uygulamada da görmek istiyoruz. İlgili kurumların denetimlerini daha sık aralıklarla yapmalarını beklemekteyiz.
Uyarıyoruz! Tüketicilerimiz bilmedikleri yerlerden alışveriş yapmasın, emin olmadıkları gıdayı tüketmesinler.
Unutmayalım ki en büyük denetçi Tüketicinin ta kendisidir.
‘’Tüketirken Tükenmeyin’’
Sülahi ÖZALP