Söyleşi: Sevim Şahin
Nihal Bağcı kimdir, kısaca anlatır mısınız?
Eskişehirliyim. Burada doğdum ve tüm yaşamım çok sevdiğim kentimde geçti. Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nde yüksek lisansımı tamamladım. Sivil toplum kuruluşlarında Eskişehir sanatına ve kültürüne katkı vermek adına gönüllü olarak uzun yıllardır çalışmaktayım. Halen Eskişehir Toplum ve Sanat Derneği’nde Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekteyim.
Toplum ve Sanat Derneği çalışmalarınız hangi aşamada? Pandemi sürecinde birçok çalışma yapılamadı. Toplum olarak en çok ihtiyacımız olan sanat ve sanatsal etkinlikler için güzel duyurularınız olacak mı?
Demokrasinin önemli unsurlarından biri olan sivil toplum kuruluşlarının kamuoyunu bilinçlendirmek, farkındalık yaratmak, birlik-beraberlik ve toplumsallık gibi konularda duyarlılığın artırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunmak gibi işlevsel görevleri vardır. Sivil toplum kuruluşu olmak özveriyle çalışmayı gerektirir. Bizler de Eskişehir Toplum ve Sanat Derneği (ETOS) olarak, toplumda sanat aracılığıyla farkındalık oluşturmak, toplumun kanayan yaralarına parmak basmak, Atatürk ilke ve devrimleri, Cumhuriyet kazanımları ve değerleri doğrultusunda sanatın her alanında çalışmalar yapmak amacıyla kurulmuş bir derneğiz.
Bu kapsamda, birçok sivil toplum kuruluşu ile birlik ve dayanışma içinde amaca uygun faaliyetler düzenledik. Yaptığımız çalışmalarda gerek yerel gerek ulusal alanda sanatçı tanıtımlarına yer verdik. Kentte ve kırsalda çocuklar, kadınlar, dezavantajlı gruplar, yaşlılar ve gençler gibi toplumun her kesimine hitap ederek ortak çalışmalarla, festivaller, sergiler, film gösterileri, şiir dinletileri, konserler ve tiyatral gösteriler gerçekleştirdik.
PANDEMİDE ZOR ZAMANLAR YAŞADIK…
Pandemi salgını nedeniyle hepimiz çok zor günler geçirdik, fiziksel ortamlarda etkinlikler yapamasak da, umudumuzu hiç kaybetmedik. Fiziksel, ruhsal ve sosyal yaşamımızı önemli ölçüde etkileyen bugünlerde sanata, sanatçıya ve sanatın iyileştirme gücüne daha fazla ihtiyacımız olduğunun farkındaydık. Evlerde kaldığımız bu süre zarfında sanatın motivasyonumuzu ve enerjimizi yükseltmemize yardımcı olacağını, hayatımızı anlamlı kılacağını, hatta kendimizi keşfetmemizi sağlayacağını düşündük. Bu zor günleri hep beraber, umutla ve dayanışma içerisinde, sanat ile bir araya gelerek ve üreterek atlatacağımızın inancıyla üyelerimizle birlikte WhatsApp ve Zoom gibi uygulamalar ile görüntülü toplantılar gerçekleştirerek çalışmalarımızı planladık. Ve sosyal medya üzerinden dijital ortamda etkinliklerimizi sürdürdük.
ETKİNLİKLER BİTMİYOR
Pandemi’nin etkisinin azalmasıyla hızla çalışmalarımız devam etti. 2022 Mart itibari ile “8 Mart Kadınlar Günü, Eskişehir’de Spor, Can Dostlarımız, Sanat Kampı, Dünya Temizlik Günü, Porsuk Kitap Fuarı’nda ETOS standı, Adana Portakal Çiçeği Festivali ve Ayazi’nin olmak üzere 2 kültür gezisi” etkinliklerini gerçekleştirdik. Ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. 31 Ekim’de Tepebaşı Belediyesi Atila Özer Karikatür Evi’nde Saat 17:00’de “Aziz Yavuzdoğan Karikatür Sergisi” etkinliğimizin açılışına siz sanatsever dostlarımızı bekliyoruz. Kasım ayında da Ebru Sanatı ile ilgili bir atölye çalışması ve kitap takası etkinliği dernek binamızda yapılacak. Ayrıca her ay çıkardığımız ETOS Dergimizin linklerini sosyal medya hesaplarımızdan yayınlıyoruz.
Sivil toplumun derneğinize ilgi nasıl? Gönüllü destekler alabiliyor musunuz?
Bizlere gerek sosyal medya aracılığıyla gerekse telefonla ulaşan çok sayıda duyarlı insanımız bu çalışmalarda görev almayı ve derneğimize üye olmayı istiyorlar. Bu da bizim ETOS olarak doğru yolda olduğumuzun bir göstergesi diye düşünüyoruz. Toplumsal duyarlılığa sahip, sanata ilgi duyan her yaş, cins ve eğitimdeki arkadaşlarımızla çalışmaktan mutlu oluruz. Gönüllü üyelerimizin büyük katkılarıyla ve belediyelerimizin, salon, teknik vb. destekleri ile sürdürülebilirliğini sağlamaktayız. Buradan sizin aracılığınızla tüm halkımızın ETOS Yönetim Kurulu ve üyelerimiz adına 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlarız. Sevgiyle kalın.