Röportaj

Gücümüz, bir olmak, iri olmak ve diri olmaktan…

Abone Ol

Haber Kaynağı Manşet Gazetesi 

 Mihalıççıklılar Derneği Başkanı Cemalettin Ürgüp, derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Mihalıççık’en önemli sorununun göç olduğuna dikkat çeken Ürgüp, hayal ettikleri projelerin gerçekleşmesi için devletin destek vermesi gerektiğini söyledi.

                                                                                                 

Mihalıççıklılar Derneği nasıl bir ihtiyaçtan doğdu?

Mihalıççıklılar, birkaç kez dernek kurmuşlar ama bu dernekler uzun ömürlü olmamıştı. Bunun nedeni, kurulan bu derneklerde yardımlaşma ve dayanışmanın olmaması, kültürel çalışmaların yapılamaması; birlik ve beraberliğin sağlanamamış olmasıydı. Bu durum Mihalıççıklılar arasında hayal kırıklığı yaratmış olduğundan yeni bir derneğe pek sıcak bakılmıyordu. Uzun ömürlü ve kalıcı olmanın yolu, yardımlaşma ve dayanışmadan geçer, birlik ve beraberlik içinde olmaktan geçer, kültürel çalışmalar yapmaktan geçer, gönül birliği içinde olmaktan geçer. Bir de mülkiyeti derneğe ait olan bir yer sahibi olunursa her şey çok güzel olur.

Derneğin kuruluşu ne zaman ve nasıl kuruldu?

Bu gerçeği iyi bilen değerli hemşerimiz Muzaffer Solakoğlu yeni bir söylemle “Mihalıççık’a ve Mihalıççıklılara sahip çıkmak” söylemiyle yola çıktı. Düşüncelerini değerli büyüğümüz Eskişehir’in sevilen Belediye Başkanı merhum Selami Vardar’la paylaştı. Merhum Selami Vardar’ın desteğini de alan Muzaffer Solakoğlu, dernek kurma çalışmalarına başladı ve ekibiyle birlikte MİYAD, (Mihalıççıklılar Yardımlaşma Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği)ni 12 Nisan 1990’da kurdu. Dernek, Çıkıllı İş Hanı, 2’nci kat No:523’te çalışmalarına başladı.

Sonrasında nasıl çalışmaları yürütüldü?

Başkan Muzaffer Solakoğlu ve ekibi Mihalıççık ve köylerini tek tek dolaşıp; insanlarla bire bir ilişki kurup, hem birlik ve beraberliği hem sosyal dayanışmayı hem de kültürel kimliği yaşatma konularında onları aydınlattılar. Tüm bunları yaparken dernek adına bir mülk edinme arayışı içerisine de girdiler. Gönlü zengin Mihalıççıklıların bu işi başaracaklarına inanan Başkan Muzaffer Solakoğlu, değerli büyüğümüz Eskişehir Belediye Başkanı merhum Selami Vardar’a dernek adına mülk edinme konusunu açar. Ve neler yapacakları konusunda Selami Vardar’ı bilgilendirir. Onun da bu konuya sıcak bakması ve önderlik etmesiyle bir kampanya başlatılır. Kira ve yer sorunu bir taraftan, derneği tanıtımı çalışmaları bir taraftan, kampanya çalışmaları bir taraftan, yemekli tanıtım toplantıları, sünnet şöleni, Mihalıççıklılar Şenliği, Yunus Emre etkinlikleri, Kalburcu Şenlikleri, mülk alım komisyonlarının oluşturulması, müşkül durumdaki Mihalıççıklılara yardım vb. gibi sosyal çalışmalar bir yandan sürerken,  kurucu yönetim kurulu sıkı bir çalışma içerisine girer. Kurucu Yönetim Kurulu 10.02.1991’de, 2 Eylül Caddesi Zeyrek İşhanı 6/601 adresine taşınır. Aynı zamanda 1. Olağan Genel Kurul kararı da alınır.

Sonra dernek binası nasıl alındı?

29.06.1991 günü saat 14.00’da Paşa Mahallesi Pazaroğlu Sokak No 6’daki Ziya Kıraathanesi olarak bilinen yerde ilk olağan genel kurulunu yapar. (Burası daha sonra derneğin mülkiyeti olacaktır.) l991 yılında Mihalıççıklıların dayanışması ve yardımlaşması kendini gösterir. Selami Vardar’ın ikna edici çalışmaları varlıklı kesimleri ve tüm Mihalıççıklıları harekete geçirir. İşçisi, memuru, köylüsü, işadamı katkılarını yapar. Mihalıççıklılar Yardımlaşma, Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği’nin binası satın alınır. Burası aynı zamanda derneğin ilk genel kurulunu yaptığı (Paşa Mahallesi Pazaroğlu Sokak No 6’daki Ziya Kıraathanesi olarak bilinen) yerdir. Dernek binasının alımında en büyük katkıyı da Sazak ailesine ait olan Yüksel İnşaat yapar.

Dernek çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Derneğimiz lokal hizmetlerinin yanı sıra, üyelerinin bilgi, görgü ve eğitimlerini arttırmak, şehir yaşamına adaptasyonlarını sağlamak, kültürel kimliklerini kaybetmeden farklı kültürlerle kaynaşmaları sağlamak,  geliştirmek gibi çalışmalar yapar. Derneğimiz, üyelerimizin düğünlerine, bayramlarına, şenliklerine, cenazelerine, köy günlerine, yağmur dualarına icabet eder. Toplantı salonlarımızda konferanslar düzenlenir. Türk Müziği ve folklor çalışmaları yapılır. Öğretmenler Günü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Anneler Günü, Mihalıççık Kiraz Festivali ve Kalburcular Günü Yunus Emre’yi Anma vb. gibi etkinlikleri düzenliyoruz. Dernek lokalinde yemekli eğlenceli moral günleri düzenleriz, kitap, gazete, dergi yayınları yapıyoruz ve üniversite öğrencilerine burs veriyoruz.

Mihalıççıklılar, Eskişehir’in sanayi, ekonomik ve siyasi anlamda etkili. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

Mihalıççıklılar birlik beraberliğin ne olduğunu çok iyi bilir. Hacı Bektaş Veli’nin “Bir olun, iri olun, diri olun” sözünün ne anlama geldiğini çok iyi bilir. Biz Mihalıççıklılar olarak işçisiyle, işvereniyle, emekçisiyle doğduğumuz topraklara aşığız. Önce Mihalıççık deriz.

Sanayi, ekonomik ve siyasi anlamda etkiliysek ki siz öyle diyorsunuz, Mevlana’nın dediği gibi biz “Toprağa sevgiden başka bir tohum ekmeyiz; tertemiz tarlaya başka bir tohum ekmeyiz.” Biz Yunus’un torunlarıyız “Sevelim sevilelim” şiarımızdır. İnsan sevgisi bizim için ön plandadır.

Dernek olarak her siyasi partiye eşit uzaklıktayız. Her insanın yakınlık duyduğu, beğendiği siyasi partiler elbette vardır. Bu durum kişileri ilgilendirir. Siyasi, ekonomik ve sanayi anlamında güçlü isek, zamanı geldiğinde de bir olmasını, iri olmasını, diri olmasını bildiğimizden olsa gerek.

GÖÇ VE YOL SORUNU

Mihalıççık ve Mihalıççıklıların sorunları nelerdir?

Ülkemizin genelinde olduğu gibi Mihalıççık’ın da sorunlarının başında göç gelir. Bu devletin sorunu. Niye insanlar doğduğu toprakları, baba ocağını terk ediyor? Çözümünü devletimiz bulacak.

Eskişehir’i Mihalıççık’a, Mihalıççık’ı Ankara’ya bağlayacak doğru dürüst yol yok. Köyler (mahalleler) arası yollar bozuk, çok dar, çoğuna asfalt demeye şahit ister.

Liseden daha yüksek bir okul yok. Eğitim taşımalı olduğu gibi, sanırım öğretmenler de taşımalı. Mihalıççık’ta kalmayı özendirecek, üretime yönelik iş sahaları yok.

Kiraz üretimi yapılıyor ama üretici ürettiğini değerlendiremiyor.

Bazı köylerde nüfus birkaç haneye düştüğünden, camiler boş, imam da yok. Hastane ve sağlık ocakları yetersiz.

Mihalıççık pek çok madenin çıktığı yer ama o madenleri işletecek doğru dürüst bir tesis yok.

Aslında göçün sorunları da çözümü de az çok belli. Çözümü devlette.

Nasıl bir Mihalıççık düşünüyor ve istiyorsunuz?

Düşüncenin sınırı yok. Gelişmiş, kalkınmış, modern, yarınından endişe duymayan, insanları mutlu bir Mihalıççık düşünüyorum. Geniş yolları, modern yapıları olan, parkları bahçeleri mutlu insanlarla, çocuklarla dolu olan bir Mihalıççık istiyorum. Mutluluğun, sevginin ve saygının sokaklara taştığı bir Mihalıççık istiyorum.

Önünüzde gerçekleştirmek istediğiniz projeler nelerdir?

Mihalıççık gibi sürekli göç veren bir ilçede proje üretmek sorun değil ama üretilen projelerde ne kadar başarılı olunur orası tartışılır.

Üyelerimiz ve çocuklarına hem ülkemiz genelinde hem de Mihalıççık özelinde turistik geziler düzenlemek.

Mihalıççık tarihi ve kültürüyle ilgili araştırmalar yapmak, yapanlara katkı sağlamak.

Mihalıççık’taki okullar arasında, resim, şiir, kompozisyon vb. alanlarında yarışmalar düzenlemek.

Değişik konularda konferanslar düzenlemek.

Yarıkçı Köyü (Ilıca Köyü), termal su kaplıcalarının iyileştirilip, sağlık turizmine açılması için çalışmalar yapmak.

Çeşitli kurs ve seminerler yoluyla, arıcılık, ipek böcekçiliği, dokumacılık kirazcılık, seracılık vb. gibi. Halkın değişik başka alanlarda üretime yönlendirilmesi için çalışmalar yapmak.

Dağcılık, avcılık ve mağara turizminin geliştirilmesi. Kalburcu ve çevresinin, milli parklar kapsamına alınması için çalışmalar yapmak.

Zaman zaman işadamlarımız, yazarlarımız ve çeşitli meslek gruplarıyla bir araya gelmek ve Mihalıççık için neler yapılabiliri konuşmak. Fikir alışverişinde bulunmak.

Derneğimizin zemin katını MİYAD kültür evine dönüştürmek.