Röportaj

Kentleri yaşanabilir kılacağız

Abone Ol

Röportaj: Şenay Yıldırım 

Memleket Partisi İl Başkanı Ahmet Çetin ile, Memleket Partisi’nin sloganı MAVİ’yi partinin Türkiye ve Eskişehir hedeflerini konuştuk.

Memleket Partisi İl Başkanı Ahmet Çetin’i kısaca tanıyabilir miyiz?

Ben baba tarafından Merkez Yörük Karacaören anne tarafından Seyitgazi Yazıdere köyündenim. 1974 Eskişehir doğumluyum. Evli 2 kız babasıyım Eskişehir merkezde Çetin Mimarlık Ve Müteahhitlik aile şirketinin sahibiyim.

Memleket Partisi nasıl doğdu?

Sivas Kongresi’nin yıldönümü olan 4 Eylül 2020’de “Memleket Hareketi” olarak “Halk için halkla birlikte siyaset” diyerek yola çıktık. Memleket Partisi, ülkenin her yanında gönüllü olarak harekete geçen kitlelerin inancı, isteği ve güveni sonucunda doğdu.

Sizin parti ile tanışmanız nasıl oldu?

Ben son yıllarda ülkenin gidişatından çok korkmaya başladım. Tek adam rejimi ile kararnamelerle ülke yönetmenin sonunun felaket olduğunu düşünüyorum. Bu zamanda genel başkanımızın memleket hareketini başlatması tüm insanlarda olduğu gibi bana da bir umut oldu. Bu umudun peşinden koşmak istedim. Bana bu görev verildi ve ben de seve seve kabul ettim.

Partinize davet ederken ilkelerinizden bahsediliyor nedir onlar?

Ebedi yol göstericimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyet hedefi ile yol almak,

-Terörün her türlüsünü reddetmek,

-Dil, din, ırk, mezhep başta her türlü ayrımcılığa karşı çıkmak,

-Doğaya ve çevreye saygılı olmak,

-Siyasetten rant elde etmeye dur demek,

-Kadına şiddete ve çocuk istismarına tavizsiz olmak,

 Bunlar üyelerimizde aradığımız ilkelerimizdir.

Parti sosyal demokrat mı diye soranlara cevabınız nedir?

Partimiz, “Cumhuriyetçi Demokrat” bir felsefeyi benimsemektedir. Cumhuriyetçi demokrasi anlayışıyla, anayasal devleti, temel hakları, kuvvetler ayrılığını, düşünce, inanç ve ifade özgürlüğünü, çoğulculuğu, toplumsal örgütlenmeyi, kadın haklarını, farklı yaşam tarzlarına saygıyı, ekonomik ve sosyal hakları korumayı, yereli güçlendirmeyi içeren laik demokratik bir cumhuriyeti amaçlamaktayız.

Sloganınız nedir?

Sloganımız: Mavi. 

Hayalimiz toplumsal barış ve mutluluğumuzun gökyüzü enginliğinde, toplumsal adaletimizin deniz duruluğunda MAVİ olduğu bir Türkiye’dir.

Partimiz, büyük Türk Milleti’nin zorlukları ve engelleri her zaman aşmasını bilmiş çelikten iradesinin yansımasıdır. Vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlara Memleket-Adalet- Vicdan-İş (“MAVİ”) ekseninde verilen aydınlık yanıttır.

Kamu yönetimi konusunda neler söylemek istersiniz?

Kamu yönetimi için benimsediğimiz Dürüst, Dijital, Denetlenen (3D) devlet modelimiz ile yolsuzlukları önleyecek, devletin her türlü eylem ve işlemini yargının, yasamanın, kamuoyunun denetimine açacak, hayatı kolaylaştıracak; üretim, ulaşım, iletişim, eğitim, sağlık, güvenlik altyapısını güçlendirecek, kırsal-kentsel gelişim farkını azaltacak, kentleri yaşanabilir kılacağız. Tüm atama ve hizmet içinde yükselmelerde liyakati temel alacağız. Vatandaşların devlete tekrar “güven” duymasını sağlayacağız. Dijitalleşmeyi, bireylerin hayatını denetlemek, özgürlüklerini sınırlamak için değil, hayatı kolaylaştırmak, mal ve hizmet üretmek, büyük ve güvenilir veri sağlamak ve teknolojik dönüşümü gerçekleştirmek için demokratik bir araç olarak kullanacağız.

Kamu öncülüğünde tarım ile gıda, ulaşım, sağlık, su ve enerji kaynakları, ekolojik işletmeler alanlarında bütüncül ve akıllı bir dönüşüm başlatacak; üretim, istihdam, refahın adil dağılımı konularında özel sektör, yerel yönetimler ve üçüncü sektörle birlikte çalışacağız. Ekolojik bütünlüğü korumayı amaçlayan “Mavi-Yeşil Politikalar” üreteceğiz. Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan depreme hazırlıklı olmayı hedefleyen bir afet yönetimi politikası oluşturacağız.

Fırsat eşitliğine dayalı, ücretsiz ve kesintisiz, bilimsel, çağımızın teknolojik gelişmeleriyle uyumlu, gençlere hayal kurduran ve hayallerini gerçekleştirme imkânı veren nitelikli bir eğitim modellemesi için seferberlik başlatacağız. Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştireceğiz

Yolsuzlukla mücadele var ülkenin gündeminde, bu konuda partinizin bir planı var mı?

Devletin görevlerini yerine getirebilmesi, halkın huzurunun ve sosyal refahının sağlanması, ülkemizin kalkınması, devlete güvenin gelişmesi için yolsuzlukla mücadele en temel görevlerimizden biri olacaktır. Bu konuda toplumsal duyarlılığı artıracağız.

Kamu ve özel sektörün ortaklaşa faaliyette bulunduğu alanların açık, şeffaf, izlenebilir ve denetlenebilir olmasını sağlayacağız.

Kamu İhale Kanunu’nu tüm ihale ve satın alma süreçlerinin şeffaflığını temel alan bir yaklaşımla tekrar düzenleyecek, keyfiliği ortadan kaldıracağız.

Hukuk kurallarının düzenlemediği alanlarda etik kültür ve etik kurallar inşa edeceğiz. Koyduğumuz kuralların denetimini sağlayacağız. Bunun için Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nu bağımsız, özerk ve güçlü bir kurul haline getirip, mevzuatını yeniden düzenleyeceğiz.

Kamu Denetçiliği Kurumu idare ile kişiler arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde kamunun kullandığı güçten dolayı mağdur olan bireylerin başvurabileceği bir otoritedir. Ancak Kurum’un seçimine, etkinliğine, işleyişine ilişkin sorunlar bulunmaktadır. Bu çerçevede;

-Kurumun yaptığı denetimin etkinliği için yönetim anlayışını vatandaş odaklı olarak değiştireceğiz.

-Kurum kararlarının medyada yer almasını ve tartışılmasını sağlayarak, kurumun etkinliğini artıracağız.

-Kamu Denetçisi’nin siyaseten tarafsız olmasını sağlayacağız.

Parti olarak ittifaklara dahil olacak mısınız?

Bu konu öncelikle günü geldiğinde tartışılacak bir konudur ancak bizim hedefimiz 50+1 dir şu andaki taleplerden bunu da çok net görebiliyoruz biz ne cumhur ne millet tek başına iktidar diyoruz.

Eskişehir’de gözlemlediğiniz sorunlar var mı?

Öncelikle şehrimizde acil çözülmesi gereken zamanın AK Partili milletvekilleri tarafından söz verilen kuzey çevre yolunun yapılması gerekiyor

Büyük ve müdahale edilmezse daha da büyüyecek bir alt yapı sorunu var.

Kentimizde hava limanının olanaklarının geliştirilip sefer sayılarının sürekli hale getirilmesi çok önemli bir konudur.

Öğrenci kenti olduğumuz gerçeğini hatırlayıp öğrencilerimizin barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecek yerel yurtlar yapılmalı diye düşünüyorum.