Tanıyan da var tanımayan da.

Twitter’ın yaygınlaşmaya başladığı ilk zamanlarda esprili ve hazır cevap tweetleri ile sivrildi. Sonrasında aynı akıcı tarzı sürdüğü yedi kitabı da çok satanlar listesinde yer aldı Pucca’nın

Pucca ismini kullanan, Pınar Selen IŞIK sosyal medya fenomeni, yazar ve anne.

Geçtiğimiz günlerde 5 yıl 10 ay hapis cezası aldı.

Suç içeriği ne olursa olsun küçük çocuğu olan bir annenin hapis cezası alması çok üzücü…

Ve/fakat kanuna uygun.

Pucca, bu cezayı sırf kendisine özel bir uygulama yapıldığı için almadı.

Ceza Kanunu’nun ilk maddelerinden biri “Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez, güvenlik tedbiri uygulanamaz.”dır.

Yani bir fiilin suç oluşturabilmesi için ceza kanununda tanımlanmış olması şart.

Hakim hoşuma gitmedi bu tavır, ceza verdim. Tasvip etmedim. Şahsı gözüm tutmadı demiyor. Ceza Kanunu’nda tanımlanmış bir fiil için ancak ceza verilebiliyor.

Bu olay için ceza kanununun ilgili maddesi  ise” Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını alenen özendiren veya bu nitelikte yayın yapan kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis ve bin günden on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.”

Herkes Kanun önünde eşit.

“Ceza Kanununun uygulamasında kişiler arasında ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, siyasal veya diğer fikir yahut düşünceleri, felsefi inanç, milli veya sosyal köken, doğum, ekonomik ve diğer toplumsal konumları yönünden ayrım yapılamaz ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınamaz.”

Ve en önemlisi “Ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz.”

İşte bu maddeler 5 yıl 10 ay hapis cezası ediyor.

Ceza Kanunu’nda tanımlanmış tüm fiiller suç. Suçun oluşmaması için o madde ceza kanunundan çıkartılmalı.

Ceza almaması için şunu savunuyor olmalısınız. Uyuşturucu madde kullanılmasını alenen özendirmek ve bu nitelikte yayın yapmak suç olmamalı.

Onun dışında herkes/hepimiz/biz dekanun önünde eşit.

Ceza Kanunu bir kez okunmalı. Kanunu bilmemek mazeret sayılmıyor. 1926’da yapılan Ceza Kanunu’nda da kanunu bilmemek mazeret sayılmıyordu.

Suç olduğunu bilmeyebilirsiniz. Adam öldürmenin suç olduğunu tahmin etmek kolay. Fakat bazı özel kanun hükümleri için gerçekten bilmiyor olabilirsiniz.

Kanunu bilmemek mazeret sayılsın mı? O zaman da şu soru akla geliyor. Adam öldürmenin suç olduğunu biliyordum ama cezasının müebbet olduğunu bilmiyordum. Ben 15 yıl sanıyordum. Ceza 15 yıl olarak mı infaz edilsin?

Yani?

Suç olduğunu bilmiyordum olmuyor. Suç “işleyene göre” değişmiyor. Yalnızca geçmişin de suç işlememiş olmasına göre indirim uygulanabiliyor.

Ceza Kanunu ve cezanın genel ilkeleri ile ilgili bir durum. Ceza davasının soruşturma aşamasının tamamlanması, ardından davanın sonuçlanması süreç alıyor. O nedenle fiil işlendikten sonra hemen soruşturma başlatılsa dahi yargılamanın tamamlanması, kararın çıkması birkaç yıl sürebiliyor.

Yıllar önce işlediğiniz bir fiilden dolayı ceza kararı çıkabilir. Kanun üzerinden zaman geçmiştir. Pişman da olmuştur. Cezalandırmayalım artık demiyor.

Kişiye göre ceza tatbiki değişmiyor ve kanunu bilmemek mazeret sayılmıyor. Ceza Kanununa bu madde belirli bir kimse için eklenmiş değil.

Sosyal medyada paylaştıklarımız aleniyet kazanıyor. Özellikle yazdıklarımızı takip eden yaklaşık 2 milyon kişi varsa. Hem çok büyük bir güç hem de büyük bir sorumluluk. 2 milyon kişiye hitap etmek….

Kelimelerle de suç işlenebilir.

Mecranın aleni olduğu da ortada olduğu için söylenen söz uyuşturucu kullanımını özendirir mi buna bakılmalı.

Milyon kişiye hitaben  “ Bir kez …… kullanacak olsanız ne kullanırsınız” diye sormak ve buna karşın insanların isimler ve kullanım şekilleri paylaşması.

Bu soru uyuşturucu madde kullanımını özendirir mi özendirmez mi?Özendirmez diyorsak. O zaman bu soru ile çeşitli yayınlar yapılsın. Açık oturumlar düzenleyelim. Seminerlerde sorulsun. Billboardlara basalım. Özendirmez mi gerçekten?

Kelimelerle de suç işlenebilir.

Bazı eylemlerin suç olduğunu bilmek, tahmin yürütmek dahi diğerlerine göre daha zordur. Fakat bu eylemi suç olmaktan çıkarmaz. Kişi ile özel olarak “uğraşıldığı” anlamına da gelmez. Kişi üzerinden değil bu maddenin Ceza Kanunu’ndan bulunup bulunmaması gerekliliği üzerinden tartışma yapmak tartışmayı daha doğru bir eksene oturtur.

Sonuç olarak Türk Ceza Kanunu’nu en az bir kez okumak gerekli…