Tüketicilerimiz artık daha bilinçli alışveriş yapmakta. Geçtiğimiz yıllara göre haklarımızı daha iyi biliyoruz. Artık alışverişlerde hesaplarımızı iyi yapıyor ve aldığımız ürünlerde gerekli belgeleri (garanti belgesini, faturasını, kullanma kılavuzunu) alıyoruz. Ancak yine de bazı sıkıntılarla karşı karşıya gelebiliyoruz.

Bu hafta tüketicilerimizden gelen sorulara cevap vermek istiyorum.

Soru: Elektronik bir ürün aldım. (Ürün adını ve markasını vermiyorum) Satıcı bana üründe arızası olması halinde fatura ile gel arızasını biz hallederiz dedi. Ne yapmalıyım?

Cevap: Tüketicimiz, aldığı üründe başta fatura, garanti belgesi, kullanma kılavuzunu mutlaka almalıdır. Garanti belgesini alış veriş yaptığı firmaya da onaylatmalıdır. Fatura garanti belgesi yerine geçmez. Bu nedenle tüketicimiz alışverişlerde belgelerini tam olarak almalı ve saklamalıdır.

Soru: İnternetten bir ürün aldım. Almış olduğum üründen vaz geçmek istiyorum ne yapmam gerekiyor?

Cevap: Yapmış olduğunuz alışveriş mesafeli alışverişe girmektedir. Buna göre 6502 Sayılı Tüketicinin Korunmasındaki Hakkındaki Kanunda 14 gün içinde mesafeli alışverişlerden cayabilirsiniz.  Bilmediğiniz ve güvenmediğiniz internet sitelerinden alışveriş yapmayınız. Faturası, garanti belgesi kullanma kılavuzu olmayan bir ürünü asla almayınız. Aldığınız ürün kargo ile gelecekse ve ödemeyi de kargoya yapacaksanız ürünü görmeden ödeme yapmayınız. Hem ürünü hem de fatura gibi belgelerin olup olmadığını kontrol etmeden asla ürünü teslim almayınız.

Diyelim ki ürünün tüm istenilen özelikleri ve belgeleri tam ve ürünü aldınız. Ancak birkaç gün sonra vaz geçmek istiyorsunuz yapmanız gerekir?   Tüketici derneklerine, Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabileceğiniz gibi kendinizde bir dilekçe ile kanunun size vermiş olduğu mesafeli satıştan 14 gün içinde cayma hakkını bir dilekçe yazarak kullanabilirsiniz. Yazdığınız dilekçeyi iadeli taahhütlü posta ile ürünü satın aldığınız firma adresine yollamanız yeterlidir.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında kanun ilgili maddesi

HAKLARIMIZ

Mesafeli sözleşmeler MADDE 48  

(1) Mesafeli sözleşme, satıcı veya sağlayıcı ile tüketicinin eş zamanlı fiziksel varlığı olmaksızın, mal veya hizmetlerin uzaktan pazarlanmasına yönelik olarak oluşturulmuş bir sistem çerçevesinde, taraflar arasında sözleşmenin kurulduğu ana kadar ve kurulduğu an da dâhil olmak üzere uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle kurulan sözleşmelerdir.

(2) Tüketici, mesafeli sözleşmeyi ya da buna karşılık gelen herhangi bir teklifi kabul etmeden önce ayrıntıları yönetmelikte belirlenen hususlarda ve siparişi onaylandığı takdirde ödeme yükümlülüğü altına gireceği konusunda açık ve anlaşılır şekilde satıcı veya sağlayıcı tarafından bilgilendirilir. Tüketicinin bilgilendirildiğine ilişkin ispat yükü satıcı veya sağlayıcıya aittir.

(3) Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin siparişinin kendisine ulaştığı andan itibaren taahhüt edilen süre içinde edimini yerine getirir. Mal satışlarında bu süre her hâlükârda otuz günü geçemez. Satıcı veya sağlayıcının bu süre içinde edimini yerine getirmemesi durumunda tüketici sözleşmeyi feshedebilir.

(4) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür. Tüketici, cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirilmezse, cayma hakkını kullanmak için on dört günlük süreyle bağlı değildir. Her hâlükârda bu süre cayma süresinin bittiği tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer. Tüketici, cayma hakkı süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir.

 

(5) Oluşturdukları sistem çerçevesinde, uzaktan iletişim araçlarını kullanmak veya kullandırmak suretiyle satıcı veya sağlayıcı adına mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık edenler, bu maddede yer alan hususlardan dolayı satıcı veya sağlayıcı ile yapılan işlemlere ilişkin kayıtları tutmak ve istenilmesi hâlinde bu bilgileri ilgili kurum, kuruluş ve tüketicilere vermekle yükümlüdür. Ancak bu fıkra kapsamında aracılık edenler, satıcı veya sağlayıcı ile yaptıkları sözleşmeye aykırı fiillerinden dolayı sorumludur.

(6) Mesafeli sözleşmelerde, kapsam dışı sözleşmeler, tüketici ile satıcı ve sağlayıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı, bilgilendirme yükümlülüğü, teslimat ile diğer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.

 

Sülahi ÖZALP

Tükoder Eskişehir

[email protected]