Söyleşi: Şenay Yıldırım
11 Ocak 2022’de yapılan genel kurul seçimlerinde görevi Fethi Özkara’dan devralan Eskişehir Berberler ve Kuaförler Odası yeni başkanı Gürdal Sarıkaya Esgazete’nin konuğu olduğu canlı yayın programında sorularımızı yanıtladı.
Öncelikle sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?
1977 Günyüzü doğumluyum. Ortaokul mezunuyum. Mesleğe, ilk olarak 1990 yılında adım attım. 9 yıl orada çalıştım. Askere gidip geldikten sonra Milenyum Erkek Kuaförü’nü açtım ve ekibimle işletmeye başladık. 2003 yılında da milenyum bayan kuaförünü hayata geçirdik. Eşim de kuaför. Uzun yıllardır Eskişehir’e bu alanda hizmet veriyoruz. Mesleğe alaylı olarak adım attık ve yılların deneyimini bilgi ve birikimini bugüne taşıyoruz. Başkanlık görevimizde yeniyiz, evet ancak işimizde acemi değil profesyoneliz.
KENTİN 3. BÜYÜK ODASIYIZ
Gürdal Bey, odanıza farklı birçok meslek grubu da kayıt yaptırabiliyor, en son dövmeciler eklendi, kimler odanıza kayıt yaptırabiliyor?
Son zamanlarda bakanlığımızın uyguladığı Nace kodları mevcut. Odamıza bağlı erkek kuaförümüz 596, 482 bayan kuaförümüz kayıtlı. Bunun yanı sıra, 166 üyemiz güzellik uzmanı olarak kayıtlı. Bunların dışında diğer olarak kategorileştirilen 204 adet üyemiz de mevcut. Bunun içerisinde dövmecilik, diş protez, medikal, bina temizliği, hamam gibi temizliği kapsayan geniş yelpazede meslek gruplarımız da odamızda kaydı bulunuyor. Toplamda 1500’e yakın üyemiz mevcut ve Eskişehir’in 3. büyük odasıyız.
ÜYELERİ İCRAYA VERMEK İSTEMİYORUZ
Göreve gelirken “Hiçbir üyemize haciz uygulamayacağız” şeklinde bir beyanınız olmuştu. Üye aidatları konusunda sorun devam ediyor mu, odanızın gelir kaynakları nelerdir?
Odamızın gelirleri içerisinde üye aidatlarımız var. Ayrıca basit usul muhasebe defterlerimiz var. Basit usule tabi meslektaşlarımızın defterlerini tutuyoruz. Üyelerimizi icraya vermeyeceğiz derken şunu anlatmak istiyoruz: Biz burada meslektaşlarımızın temsilcisiyiz. Onları icraya vermek ve avukatlarla muhatap etmek bizleri üzer. Bunu engellemek için birebir meslektaşlarımızla görüşerek rica yoluyla, iletişim kurarak çözmeye çalışıyoruz. Tüm odalarımız aidatlarla ve muhasebe gelirleriyle geçiniyorlar. Biz aidatları almak zorundayız. Aidat borcundan dolayı üyeye icra uygulatmak çok tasvip etmediğimiz bir durum.
EĞİTİM AKADEMİSİ KURACAĞIZ
Odanızın üyelerine sunduğu avantajlar ve hizmetler nelerdir?
Ben seçim çalışmamı yürütürken üyelerimizi elimde ajanda ile ziyaret ettim ve her birine odadan beklentilerini ve yapmamızı istediklerini sordum. “Bugüne kadar oda bize ne yaptı ki? Oda ne yapabilir ki şeklinde tepkilerle karşılaştım. Oda bir meslek kuruluşunun sendikasıdır. Ben şu anda tüm meslektaşlarıma sesleniyorum. Belediye, vergi dairesi, sağlık işleri ve SSK’da ne tür işiniz olursa olsun, bizim görevimiz bu konularda sizlere yardımcı olmak. Bunun dışında bir akademi projemiz var. Bu projedeki amacımız da, çok sayıda alt eleman sıkıntımız mevcut. Bu sorunu aşmak için, bu akademiyi kurarak, odamızın bünyesinde çırak, kalfa ve usta yetiştirmek istiyoruz. Aynı zamanda, Eskişehir’in jeopolitik konumunu da kullanarak bu meslek grubu için Eskişehir’i Türkiye’nin sanat merkezi haline de getirmek istiyoruz. Şehrimizde Türkiye, Avrupa ve dünya birincilerimiz mevcut. Ama eğitimcimiz yok. Dışarıdan bir eğitimci getirdiğimizde bir saate 10.000 TL ücret alıyorlar. Biz bu ana kadar 4 eğitim verdik ve bir fuar katılımı gerçekleştirdik. Neden şehrimizden bir ya da birkaç eğitmen çıkarmayalım ki? Meslektaşlarımız bu sanatta çok başarılılar ve onların önünü açmamız gerekiyor. İnşallah bu görev de bize nasip olur, amacımız bu yönde faaliyet göstermek. Biz koltuk sevdalısı değiliz, hizmet için buradayız.
ODADA YÖNETİM İPİN UCUNU BIRAKMAMALI
Üyelerin sizden beklentileri neler? Öncelikli yapılacaklar neler?
Üyenin yanında olduğumuzu hissettirmemiz lazım. Oda ve üyeler arasında bir kopukluk var. Bizim öncelikle üyelerimizle kaynaşmamız ve bir aile olduğumuzu onlara hissettirmemiz gerekiyor. Bunun için de çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. Bunun yanı sıra, kent genelinde fiyatlar konusunda çok fazla çeşitlilik ve değişiklikler var. Bunlarla alakalı da çok sayıda üyemizden şikâyet alıyoruz. Bir düzen sağlamak ve bu dağınıklığı toparlamak için bize bu görevi verdiler. 1500 üyemizin hakkı bizim üzerimizde. Yükümüz ağır sorumluluğumuzun da bilincindeyiz. Terazi de adil olmamız lazım. Mahallelerimizde temsilciler belirliyoruz. Meslektaşlarımız herhangi bir sorun yaşadıklarında bunu kendileri çözmemeliler. Bizim görevimiz yaşanılan bu sorunları çözmek ve çözüm üretmek. Daha öncesinde oy kaybetmemek adına kurallar uygulanmamış bu da üyelerle oda arasında bir kopukluk yaratmış. Odalarda ipin ucunu yönetim bırakmamalı. Bıraktığında sorunların üstesinden gelmek ve çözüm bulmak zorlaşıyor. Bizim bir seneye ihtiyacımız var alışmak için, ondan sonrasında da projelerimizi sunmaya devam edeceğiz.
FİYAT FARKLILIKLARI HAKSIZ REKABET YARATIYOR
Müşterilerin de en fazla şikâyet ettikleri nokta kuaförler arasında verilen temel hizmetlerdeki aşırı fiyat farklılıkları. Bir kuaför 20 liraya fön çekerken diğeri 200 lira isteyebilir… Bunun bir standardı yok mu ya da var da uygulanmıyor mu?
Şimdi bu konuda şöyle bir haksız rekabet oluşmuş durumda. Bizim oda olarak belirlediğimiz belli standartlarda tarifelerimiz var. Tarifelerde bir işlemin ya da hizmetin tavan fiyatı verilir, dileyen o fiyatın altında hizmet verir ancak o tarifenin üzerinde bir fiyat uygulayamaz. Örneğin bir saç tıraşı için biz 100 TL bir fiyat tarifesi belirlemişiz. Dileyen bu işlemi 50 TL’ye de yapar dileyen 100 TL’ye. Ancak 100 TL üzerinde yapamaz. Bu da bizde haksız rekabete yol açıyor. Bunun tam tersi olması gerekiyor. 100 TL’nin üstünde oynayabilirsin ancak altına inmemen gerekiyor şeklinde değiştirilmeli. Şuan şehrimizde 15 TL’den başlayıp 200 TL’ye kadar saç tıraşı yapılıyor. Biz şuan bu fiyatın taban olarak 50 TL’ye sabitlemeye çalışıyoruz. Bir kuaförün koltuğa geçmesi ve örneğin bir saç kesmesi bile 4 yılını alıyor. Burada sanat, yetenek ve tecrübe işin içine giriyor. Bu nedenle bana göre en az ücret bir saç kesimi için 100 TL olması gerekiyor. Ama 20 TL saç kesen meslektaşlarımız var. Yavaş yavaş seviyeyi arttırmamız gerekiyor. Meslektaşlarımız sanatkâr olduklarını bilmeleri ve kendilerinin farkında olmaları da gerekiyor. Diğer yandan tatil günleriyle alakalı olarak da bayan kuaförlerinde Salı, erkek kuaförlerinde de Pazar günleri izin günü. Ancak bazıları bu izin günlerinde çalışmaya devam ediyor. Bu da haksız bir rekabete neden oluyor. Bu durumda bizim herhangi bir ceza yazma gibi bir yetkimiz yok. Valilik ya da Ankara tarafından buna bir yasak getirilmesi gerekiliyor.
TERAZİ ADİL OLMAK ZORUNDA
Peki, müşterilerin kuaförlerle alakalı yaşadıkları sorun ve mağduriyetlerde siz oda olarak devreye giriyor musunuz? Bir yaptırımınız var mı?
Müşterilerimiz yaşadıkları sorunlarla alakalı olarak bize dilekçe ile şikâyet olarak başvuru yapıyorlar. Odamızda da bu şikâyetleri değerlendiren komisyonlarımız mevcut. Şikayetleri inceliyoruz, meslektaşımızdan kaynaklı bir problem varsa telafi yoluna gidiyoruz. Ama bazı durumlarda da meslektaşımızın haklı olduğu durumlar da olabiliyor. Burada önemli olan husus terazinin adil olmasıdır.
MÜLTECİLER HAKKIMIZI GASP EDİYOR
Sığınmacı olarak ülkemize gelen bazı kişilerin de sizin mesleğinizde iş yeri işlettiğini görüyoruz. Bu kişilerin çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Resmi olarak işleten ve çalışanlara bir sözümüz yok. Meslektaşlarımızdan, sığınmacıların, kuaförlük işini evlerinde yaptıkları ve bunun da işleri çok fazla olumsuz şekilde etkilediği konusunda şikâyetler var. Bizim işimiz evde yapılacak bir iş değil. Bununla alakalı olarak emniyet ve zabıtayla beraber çalışmalarımız sürüyor. Detaylı araştırma yapıyoruz. Biz bu işin takibinde ve peşindeyiz. Evinde iş yapan yabancı uyruklu kişilere, büyük cezalar uygulanacak. Haklarımıza gasp edilmesin. Dükkânlarını açsınlar, vergilerini ödesinler. Ya da gelsinler meslektaşlarımızın yanında çalışsınlar. Biz buna karşı değiliz.
EĞİTİM BİZİM MESLEKTE ÇOK ÖNEMLİ
Şu an size göre en öncelikli ve çözülmesi gereken en büyük sorununuz nedir?
Bizden önce, Fethi Bey başkanlığındaki yönetimin elbette elinden geleni yaptıklarına inanıyorum. Biz daha iyi bir hizmet vermeye talibiz. Elbette şu an yeterli değil. Biz şu ana kadar 4 eğitim yaptık ve meslektaşlarımızın eğitime aç olduklarını gördük. Bizim mesleğimizde eğitim çok önemli.
Sosyal olarak yapmak istediğiniz aktiviteleriniz de olacak mı?
Kuaförler gününde bir etkinlik yapmak istedik ancak yapamadık. Bunun için de bir maddiyat gerekiyor. Akademi sözü verdik ve bunun da projelerine ve çalışmalarına başladık. Eğitimlerimize devam edeceğiz. Öncelikle mesleki açıdan yaşadığımız eleman ve fiyat sıkıntılarını çözmemiz gerekiyor. Biz masa başı bakanı değiliz. Ziyaretlerimize de devam edeceğiz. Önümüzde 4 yıllık bir sürecimiz var inşallah zamanımız dolduğunda verdiğimiz tüm sözleri hayata geçirmenin gurunu yaşamış oluruz.
Son olarak şunu sormak istiyorum. Bir kuaför olmak için ne tür aşamalardan geçmek gerekiyor? İş yeri açabilmenin şartları nelerdir?
Ağaç yaşken eğilir derler ya. Belli bir yaştan sonra bu mesleği öğrenmek çok zor. Bu iş, küçükken ve hevesle başlanılması gerekilen bir meslektir. Bu iş bir yetenek meselesidir. Bu iş heves işi değil. Bu severek, ilgi duyularak, ucu bucağı olmayan, çok da iyi para kazandıran bir meslektir. Meslektaşlarımız Baksan’da eğitim merkezine giderek eğitimlerini alıyorlar. 22 yaşını doldurmuş olan meslektaşlarımız için mesleki yeterlilik sınavlarımız var. Bu sınavları geçenler ustalık belgesi için sınava giriyorlar. Başarılı olanlar da usta belgesi alarak bir iş yeri açabilme hakkı da kazanmış oluyor. Özel kurslardan alınan sertifikalarla işyeri açamazsınız. Mutlaka MEB onaylı ve Baksan Eğitim Merkezi’nden belge almak zorundasınız.