Günümüzde özellikle muhalif partide olan belediyeler için görev ve hizmet üretmek çok daha zor. Gün geçmesin ki belediye görevlilerine soruşturma, tutuklama açılmasın. Silkeleme dönemlerinin yaşandığı belediyecilikte tasarruf tedbirleri de belediye başkanlarının elini kolunu bağlıyor.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt her yıl geleneksel hale gelen 1 yılın değerlendirme programında kendilerinin ürettiği iki ürünü de tanıttı. Ucuza üretilen çöp konteyneri ile plastikten üretilen park oturağı dikkat çekiciydi.
İklim krizinin kapımızı değil, artık evimizin içini zorladığı bir çağda yaşıyoruz. Kuraklık, susuzluk, sıcak hava dalgaları ve felaketlerle mücadele ettiğimiz bu günlerde, doğaya verilen her nefesin bir karşılığı var. İşte tam da bu noktada, Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nin yaptığı gibi üretim ve tasarrufu birleştiren girişimler geleceğe umut oluyor.
Fotoğraftaki oturak, sıradan bir bank değil. 18.2 kilogram plastik geri dönüştürülerek, mekanik geri dönüşüm yöntemiyle üretilmiş. Ne büyük anlam yüklü bu cümlede! Her biri doğaya karışmadan kurtarılan 18.2 kilogram plastik…
Bu oturağı özel kılan sadece çevreci yönü değil. Bu üretim Odunpazarı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün kendi imkânlarıyla, kendi atölyesinde hayata geçirilmiş olması. Belediyenin kullandığı plastik eritme cihazı, değerli bir profesörden alınmış. Özel bir karışım hazırlanarak kalıba dökülüyor ve ortaya çıkan sonuç hem dayanıklı hem ekonomik.
Aynı anlayışla belediye kendi çöp konteynerlerini de üretiyor. Piyasada 14 bin liraya alınabilen konteyner, belediyenin atölyesinde 7 bin liraya mal ediliyor. Üstelik iş önlüklerini de kendi dikiyor, sadece kendi personeline değil isteyen belediyelere de satışını yapıyor Odunpazarı Belediyesi…
Bu örnekler tasarrufun ve yerel üretimin somut bir başarı hikâyesi. Belediyenin borcu 508 milyon lira. Ancak 94 milyon liralık da alacağı var. Birçok belediyelere göre düşük kalan borç oranı, işte tam da bu verimlilik ve geri dönüşüm anlayışından kaynaklanıyor.
Aslında bu tasarruf ve dönüşüm vizyonu, Kazım Kurt’un başkanlığındaki önceki döneme uzanıyor. O dönemlerde belediyenin araçları yüksek fiyatlarla kiralanırken, bu anlayış terk edildi ve araçlar satın alındı. Tasarruflara dijital dönüşüm de eklenince belediye kendi kendine yeter hale geldi. Diğer bir konu da kreşler, Kazım Kurt, yaşlı bakım merkezi, yüzme havuzu gibi önemli yatırımları da iş insanları ortaklığında yaparak şehrin onayını alan hizmetler üretmeye devam ediyor ki ikinci dönemi de kazandı.
Geri dönüşüm sadece doğayı değil, belediyeleri de kurtarıyor. En iyi tarafı ise; doğayı koruyarak bütçeyi de korumak mümkün. Tıpkı; Odunpazarı Belediyesi’nin yaptığı gibi.