Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Eskişehir Sanayi Odası ortaklığı BEBKA’nın desteğinde yürütülmekte olan Eskişehir Model Fabrika’nın lansman ve tanıtım toplantısı Eskişehir Sanayi Odası’nda yapıldı.

Toplantıyı yakından takip etme fırsatım oldu. Öncelikle Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ve yönetim kurulunu tebrik ediyorum. Projeye dahil olan sanayi kuruluşlarının verimliliğini artıracak çalışmaya katılan 9’uncu şehir oldu Eskişehir…

Konuşmalarda önemli konulara değinildi.

Model fabrika, sanayi kuruluşlarına yol gösterip verimliliklerini artırarak daha fazla kazanmalarını sağlayacak bir model çalışması…

Toplantıda, fabrikalar için verimlilik, yalın üretim ve cesaretin dijital dönüşümden daha önemli olduğu dile getirildi. Bu cümle dikkatimi çekti…

Dijital dönüşümün bir fabrika için çok önemli olduğunu düşünenlerdendim, demek ki yanlış biliyormuşuz…

Bu cümlede dijital dönüşümün önemsiz olduğu anlaşılmasın lütfen…

 “Verimlilik adına bazı gemilerin yakılması gerekiyorsa yakılmalı. Sanayi devrimini kaçıran ülkeler, toplumlar yok olmaya mahkûmdur. “4. Sanayi Devrimi”ni ıskalamamalıyız. Sanayi devrimlerinde dönüşüm 1 asırı geçiyor” cümleleri de çok önemliydi.

Kısacası yeni sanayi devrimini ıskalamamak için çok hızlı hareket etmeliyiz.

Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş’ın toplantıda yaptığı,  “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle Odamızın yürütücülüğünde hayata geçmekte olan Eskişehir Model Fabrika projesi bölgemiz sanayisinin yeşil ve dijital dönüşümüne çok önemli katkılar sağlayacak” cümlelerini de yeşil ve dijital dönüşümün vurgulanması açısından önemli buluyorum.

MODEL FABRİKA NEDİR

"Hata yapma özgürlüğünün olduğu gerçek bir üretim ortamında, deneyimsel öğrenme teknikleri kullanılarak operasyonel mükemmeliyet ilkelerinin öğretilmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlayan eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmesi amaçlanmaktadır. Merkezler; verdiği eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile sürekli iyileştirme, yalın üretim, dijital dönüşüm vb. konularda işletmelerin mevcut zihniyet yapısını değiştirip insan, makine / ekipman, hammadde, malzeme, zaman ve enerji kaynaklarını en verimli şekilde kullanmalarını ve rekabet güçlerini kısa zamanda artırmayı amaçlar."