Dar sokakları, caddeleri, yolları, bitişik nizam apartmanları, trafik ve otopark sorunu, şehir merkezinde parkların azlığı, nüfus artışı gibi nedenlerle Eskişehir'de nefes almak oldukça zorlaştı.
Kent nefes alınamayacak bir hal almaya başladı.
Büyükşehir Belediyesi’nin büyük parkları çok güzel ve başarılı ancak onlar da şehrin merkezinden oldukça uzakta. Prof. Dr. Nabi Avcı'nın gayretleri ile yapılan Dede Korkut Parkı ile Millet Bahçesi az da olsa içimize su serpti.
Kent merkezinin de nefes almaya ihtiyacı var, ancak şöyle bir bakınca o kadar az yeşil alan var ki… Maalesef gelecek adına yanının en başında bahsettiğim konuların çözümü için Büyükşehir Belediyesi hiç bir adım atmıyor.
Eskişehir'in rahat bir nefes alması için elindeki son fırsatı da kaçırmaması için yetkililerin dikkatini çekmek istiyorum..
Kütüphane, Süleyman Çakır Lisesi, yeni adliye binası için farklı projeler ortaya konularak şehir için önemli bir adım atılabilirdi, ancak olmadı.
Kısa vadede çözüm önerisi olarak eski Yunusemre Devlet Hastanesi (yıkımı devam ediyor), eski Devlet Hastanesi (yıkım devam ediyor), eski çocuk hastanesi (yıkım devam ediyor), Şair Fuzuli Caddesi üzerindeki Sağlık Ocağı (boş arsa olarak duruyor), eski otogar karşısındaki Büyükşehir Belediyesi'ne ait arsa (şu an otopark olarak kullanılıyor), Büyükşehir Belediyesi arkasındaki eski vergi daireleri arsası (şu anda çöplük haline dönüştü). Buralar yeşil alan olarak değerlendirilemez mi?
Uzun vadede ise Okullar bölgesi, TÜLOMSAŞ arazisi, DSİ, TCDD lojmanları, eski Hava Hastanesi, Şeker Fabrikası kentin geleceği için çok önemli yapılardır. Bu kurumların arsası, tarihi dokuları korunarak; rekreasyon, yeşil alan ve turizm açısından planlamalar yapılmalı.
Bahsettiğim iki önemli konu için kent ortak akıl devreye girmeli, bir platform oluşturularak gerekli planlamalar yapılmalı. Şehrin nefes alacağı, trafik sorununun çözüleceği, kent içi turizme de katkı sağlayacak bir planlama yapılırsa hem kent rahat nefes alır hem de ekonomik olarak şehre katkı sağlanır.
Olur mu peki?
Çok zor...
İktidar bir yerden, yerel yönetimler bir yerden çektiği sürece bunun olması çok zor görünüyor. Çünkjü biz yılalrdır aynı hikayeyi dinliyoruz, birileri ben yapmak istiyorum ama hükümet izin vermiyor de birileri de hükümet yetki vedi onlar iş yapmıyor de… Ancak umudumuzu yitirmeyelim belki bir kaç baba yiğit çıkar da konuyu gündeme taşır ve kıvılcım yakılır.