Eskişehir, yıllarca sağlık turizmi potansiyeliyle övündü. Dünya çapında tanınmış hekimleri, termal suları, sakin şehir hayatı ve uygun fiyatlarıyla adeta sağlık turizminin gözde destinasyonu olma yolunda ilerliyordu. Ancak, son zamanlarda yaşanan gelişmeler, bu parlak geleceğin gölgelenmeye başladığını gösteriyor.

Şehrimizin sağlık turizmi rüyası, bürokratik engeller, yanlış politikalar ve ilgisizlik yüzünden kabusa dönmek üzere. Bir yandan Rumelili İş İnsanları Derneği’nin termal turizm projesinin bakanlıkça reddedilmesi, diğer yandan özel hastane yatırımının Bursa'ya kaptırılması, Eskişehir’in sağlık turizmi geleceğine dair ciddi soru işaretleri yaratıyor.

Eskişehir Sağlık Turizminde Çıkmazda

Eskişehir’in sağlık turizmi potansiyeli hakkında konuşurken, yıllardır yapılan hataların ve kaçırılan fırsatların artık göz ardı edilemeyecek bir boyuta ulaştığını görüyoruz. Sahip olduğumuz değerleri yeterince takdir etmeden, adeta göz göre göre kaybediyoruz. Eskişehir’de dünya çapında tanınan doktorlarımız, termal kaynaklarımız, uygun fiyatlarımız ve güvenli şehir yapımızla sağlık turizmi için biçilmiş kaftanız. Peki bu potansiyel neden yerinde sayıyor? İşte, “bize özel” sorunlarımızın bir dökümü...

Ret Edilen Projeler, Kaçırılan Yatırımlar

 

Eskişehir Rumelili İş İnsanları Derneği’nin büyük umutlarla sunduğu Termal Turizm Projesi’nin bakanlıkça ret edilmesi, bürokrasinin şehrin önünde nasıl bir engel olduğunu gözler önüne seriyor. Bakanlık, şehrin kalkınmasına katkıda bulunacak bu projeyi neden görmezden geliyor? Şehrin ekonomisi, sağlık turizmi ile canlanabilirken, neden bu fırsatları değerlendirmek yerine hep geri çevriliyoruz? Sormak lazım: Eskişehir’in kalkınması kimin umurunda?

 

Sağlık Yatırımları Neden Bursa’ya Gitti?

Eskişehir’e hastane özel hastane  yatırımı yapmak isteyen bir yatırımcıya çeşitli engeller çıkartılıyor. Yatırımcı Eskişehir’den vazgeçip her türlü kolaylık sağlanan aynı projeyi Bursa’da hayata geçirmeye karar veriyor.

Eskişehir, özel bir hastane yatırımını dahi barındıramayacak hale mi geldi? Yatırımcılar burada hastane kurmak istiyor, ama yer yok! Bursa’ya gitmek zorunda kalan yatırımcı, Eskişehir’e dönüp bakmayacak artık. Eskişehir, sağlık turizmi gibi kârlı bir alanı böyle mi değerlendirecek? Bir şehri kalkındırmanın yolu, yatırımcıyı kaçırmak değil, çekmektir. Sağlık turizmi için gereken yatırımlar Bursa’ya kaptırılıyorsa, burada sorulması gereken ciddi sorular var demektir.

 

Reklam Yasakları ve Eskişehir’i Terk Eden Doktorlar

Eskişehir’de çalışmayı tercih eden dünyaca ünlü bir doktorun reklam yasağı yüzünden Eskişehir’i terk edip İstanbul’a yerleşme kararı alması, sağlık turizmi konusunda nasıl kısır bir döngüye mahkûm olduğumuzu gösteriyor. Sağlık kuruluşlarının tanıtım yapması engelleniyor; neden? Başka şehirlerde uygulanmayan bu yasaklar, Eskişehir’de adeta nefes aldırmaz hale gelmiş durumda. Öyle ki, reklam yapamadığı için şehirde barınamayan doktorlarımız bile var! Bu yasaklar sadece Eskişehir’e mi uygulanıyor? Yasaklardan dolayı dünyaca tanınan bir doktoru kaybetmek, Eskişehir’in sağlık turizmi potansiyeline vurulmuş bir darbedir.Özellikle sağlık turizminin önemli paydaşlarından biri olan diş hekimlerindeki reklam yasakları mobbinge dönmüş durumda. Bilgilendirme  paylaşımı yapan hekimler bile ceza almaktan korkuyor.  Doğru bilgiye ulaşamayan hastalar merdiven altına yöneliyor ve bunun neticesinde birçok sorun ortaya çıkıyor. Potansiyel hastalarımızın çoğunu  başta Çorlu olmak üzere bir çok şehre kaptırıyoruz. Çorlu’da  uygulanmayan yasak Eskişehir’de neden var?

 

Eskişehir Neden Geri Planda?

Eskişehir, turizm ve sağlık alanında büyük bir fırsat yakalayacakken, adeta kendi ayağına kurşun sıkıyor. Tanıtım yasakları, yatırım engelleri, bürokratik sıkıntılar… Eskişehir’i “sağlık turizmi başkenti” yapacak potansiyel burada dururken, neden bu fırsatları elimizin tersiyle itiyoruz? Bu soruları sormak ve çözüm bulmak yerine, hepimiz olan biteni izlemekle yetiniyoruz.

Ulaşım sorunları da sağlık turizmini olumsuz etkileyen önemli bir faktör. Uluslararası hastalar için erişimin zor olması, Eskişehir’i diğer şehirlerle rekabette dezavantajlı hale getiriyor. Havaalanı yetersizliği ve ulaşım altyapısındaki eksiklikler, hastaları ve yakınlarını caydırıyor.

Eskişehir sağlık turizminde hak ettiği yere gelebilmek için, öncelikle engellerden kurtulmalı ve kendisine inananları kaybetmemelidir. Şehrin kalkınmasına katkı sağlayacak projeler desteklenmeli, tanıtım yasakları yeniden gözden geçirilmeli  ve yatırımcılara daha fazla olanak sunulmalıdır. Eskişehir’i hak ettiği yere taşımak için harekete geçme zamanı geldi ve geçiyor. Nitelikli kalkınmanın en önemli bileşenlerinden biri olan sağlık turizmine şehir  olarak sahip çıkmalıyız. Bürokratik engellerle boğuşan bir şehir olmaktan çıkıp, fırsatları değerlendiren bir şehir olmalıyız.

Bugün harekete geçmezsek, yarın çok geç olacak!